Ce trebuie să știe turiștii care doresc să ajungă în Delta Dunării

4 iulie 2024 | Turism
Ce trebuie să știe turiștii care doresc să ajungă în Delta Dunării

Ce trebuie să știe turiștii care doresc să ajungă în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a publicat un set de 9 întrebări și răspunsuri (Q&A) frecvente referitoare la vizitarea Deltei Dunării, pe care toți cei interesați să ajungă în cea mai bine conservată dintre deltele europene, ar trebui să îl citească.

Delta Dunării nu este doar o destinație turistică în care să ne bucurăm de natură, să mergem la pescuit sau să ne bălăcim în apă și să facem plajă, ea este singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei ( inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO), este o zonă umedă de importanță internațională și este un paradis natural cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre și acvatice.

ARBDD pasari in DD

Prin urmare, vizitarea Rezervației Biosferei Delta Dunării presupune respectarea mai multor reguli stabilite prin lege, iar intrarea în rezervație se face doar după obținerea unor permise, mai exact permise de acces pentru turiști / ambarcațiuni / autovehicule și permise de pescuit :

ARBDD Q si A vizitare iul 24

1. Vrem să petrecem un sejur în Delta Dunării/RBDD. De unde pot obține permisele necesare?
Achitarea tarifului și obținerea permiselor de acces pentru turiști, ambarcațiuni, autovehicule stabilit conform Ordinului nr. 610 din 19 mai 2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” la solicitarea persoanelor fizice și juridice, cu modificările și completările ulterioare, emis de Ministrul Mediului, se poate face:
• On-line, achitând contravaloarea lor cu cardul bancar prin aplicația de achiziționare a permiselor pe site-ul instituției https://ddbra.ro/
• cu numerar sau cu card bancar (program non-stop) la automatele de permise instalate la sediul ARBDD;
• cu numerar (doar permise acces pentru turiști și permise de pescuit recreativ/sportiv) la: Centrele de Informare din localitățile din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (Chilia Veche, Sulina, Crișan) și din localitatea Murighiol.
• plata prin SMS la numărul 7494 cu următoarele variante de text:
– pentru permise acces turist 1 zi – TUR1 urmat de Nume și Prenume (Ex: TUR1POPESCU ION)
– pentru permise acces turist 7 zile – TUR7 urmat de Nume și Prenume
– pentru permise acces turist 1 an – TURAN urmat de Nume și Prenume
– pentru permise acces auto 1 zi – AUTO1 urmat de nr. înmatriculare autovehicul (Ex: AUTO1TL01ABC)
– pentru permise acces auto 1 an – AUTOAN urmat de nr. înmatriculare autovehicul
– pentru permise acces ambarcațiune 7 zile – AMB7 urmat de date identificare ambarcațiune (tip barcă, nr. înmatriculare sau nume barcă) (Ex: AMB7Barcă laguna, AMB7002547, AMB7Marina)
– pentru permise acces ambarcațiune 1 an – AMBAN urmat de date identificare ambarcațiune (tip barcă, nr. înmatriculare sau nume barcă).

2. Sunt pensionar/veteran de război. Am nevoie de permis de acces în RBDD?
Da, accesul în perimetrul RBDD se realizează pe baza permisului, iar pensionarii/veteranii de război obțin permisul gratuit, fără plata unui tarif.

3. Venim cu copiii în Deltă. Sunt necesare permisele și pentru aceștia?
Da, este necesar. Accesul pe teritoriul RBDD se face pe baza permisului de acces în Rezervație. Copiii, elevii și studenții obțin permisul gratuit, fără plata unui tarif (ORD 610/2009). Permisul are și un scop educativ și de conștientizare.

4. Vreau să merg la pescuit în Deltă. Ce permis îmi trebuie? Unde pot pescui?
Accesul persoanelor fizice în perimetrul rezervației în scop turistic și recreativ-sportiv, se face în baza permisului de acces emis de Administrația Rezervației. Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în perimetrul RBDD se face pe baza permiselor de pescuit recreativ/sportiv emise și eliberate de ARBDD, acest document se obține suplimentar pe lângă cel de acces.
Potrivit prevederilor Ordinului 159/2011 privind aprobarea condițiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, în anexa 3 sunt prevăzute cele 31 de zone de pescuit recreativ/sportiv aprobate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Ordinul 159/2011 trebuie coroborat cu Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului pentru anul în curs.

5. Dețin permis de pescuit de la ANPA. Pot pescui în Deltă?
Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în perimetrul RBDD se face pe baza permiselor de pescuit recreativ/sportiv emise și eliberate de ARBDD și care, conform Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, se eliberează gratuit. Așadar, permisul ANPA nu este valabil în perimetrul RBDD.

6. Ce cantitate de pește pot reține la o partidă de pescuit? Dar după un sejur?
Pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării, un pescar recreativ poate reține din captură maximum 5 kg de pește/zi sau un singur pește, dacă greutatea lui depășește 5 kg. (Legea 176/2024, Legea pescuitului).
Potrivit Ordinului privind prohibiția pe anul 2024: Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea. Pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie.

7. O persoană cu domiciliul în Tulcea, care a obținut permisul de pescuit recreativ/sportiv pentru Delta Dunării, pentru anul în curs, trebuie să dețină și permis de acces în RBDD?
Da. Având în vedere că cele 31 de zone de pescuit recreativ /sportiv prevăzute în anexa 3 la Ordinul 159/2011 privind aprobarea condițiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, sunt în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

8. Vreau să merg la plajă la Vadu, cu rulota sau cortul. Ce trebuie să știu?
Accesul în perimetrul RBDD, implicit zona Vadu, se realizează pe baza permisului de acces persoane. În situația în care veniți cu autovehiculul/autorulota este necesar permis acces auto.
Vă mai informăm: În perimetrul Rezervației este interzisă instalarea corturilor și rulotelor, cu excepția locurilor de campare autorizate, amenajate și dotate corespunzător cerințelor igienico-sanitare. Măsura este adoptată atât în scopul prevenirii accidentelor, îmbolnăvirilor și altor riscuri ce pot surveni în cazul campării în zone lipsite de facilități igienico-sanitare, cât și pentru prevenirea efectelor negative asupra speciilor și habitatelor naturale, generate de comportamentul turiștilor ce campează în astfel de locuri. În zona plajei Vadu nu a fost autorizată nicio zonă pentru campare sau staționare.

9. Dacă am mașină și plătesc permis am voie să parchez pe malul apei?
Permisul de acces autovehicule eliberat de ARBDD vă autorizează accesul numai pe drumurile publice din perimetrul Rezervației, nu și în afara acestora, iar parcarea autovehiculelor se poate face numai în locuri special amenajate pentru acest scop.
De asemenea, vă informăm faptul că este interzisă staționarea mijloacelor de transport rutier în apropierea malurilor naturale, a apelor sau a stufărișurilor.

(surse info, foto : fb ARBDD, ro.wikipedia.org)

Alte Articole

Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT
Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

24 mai 2024

  Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, locul de naștere al marelui nostru campion la canoe (perioada 1967 – 1984), este deschis pentru public,…

CISTESTE MAI MULT