Stiri din tulcea

Ce s-a întâmplat cu Facebook, Instagram și WhatsApp?

5 octombrie 2021
Ce s-a întâmplat cu Facebook, Instagram și WhatsApp?

Ce s-a întâmplat cu Facebook, Instagram și WhatsApp?

Facebook, Instagram și WhatsApp au picat subit aseară, în jurul orei 18.30, lăsând milioane de utilizatori din întreaga lume fără posibilitatea de a le mai accesa. Căderea pare să fie una dintre cele majore din istoria recentă a Facebook, relatează Hotnews.ro.

În România, toate cele trei servicii deţinute de compania-mamă Facebook, au reînceput să funcționeze în jurul orei 01:00, însă se accesau cu dificultate. Potrivit Hotnews.ro, un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru New York Times că mai poate dura până situația se stabilizează.

La căderea celor trei servicii, mare parte dintre comunicări s-au mutat pe Twitter! S-au trimis pe Twitter mesaje inclusiv de la Facebook, Insta și WhatsApp, prin care utilizatorii erau anunțați că există niște probleme în accesarea aplicațiilor, dar oamenii trebuie să aibă răbdare, că se vor rezolva.

Jurnalistul Philip Crowther de la agenția internațională Associated Press cita, aseară, o sursă din cadrul Facebook și afirma că la sediul companiei domnește haosul, deoarece ar fi căzut și toate canalele de comunicare internă. „[Sursa] îmi spune că angajații comunică între ei prin mesaje text și prin emailuri pe Outlook”, afirma jurnalistul pe contul său de Twitter, relatează Hotnews.ro.

Problemele gigantului digital Facebook sugerează o eroare din interiorul companiei, relata și Reuters. Problema site-ului Facebook sugera că este vorba despre o eroare DNS (Sistem de nume de domeniu – trad.). DNS permite adreselor web să ducă utilizatorii la destinațiile lor.

Experți în securitate ce urmăresc situația spun că pana ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurație, ce ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși sabotajul din interior ar fi teoretic posibil. Iar un atac cibernetic din afară este considerat mai puțin probabil.

Rămâne de văzut ce s-a întâmplat, de fapt, cu cele trei servicii. Cert este că în cele câteva ore de cădere, Mark Zuckerberg a pierdut 7 miliarde de dolari, iar acțiunile Facebook au căzut cu 5,5 procente.

Căderea celor trei servicii vine, ca prin surprindere, la doar o zi după ce un fost manager al Facebook a acuzat gigantul tech că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării. Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook în 2019, a divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale companiei deținute de Mark Zuckerberg, relatează digi24.ro. Într-un interviu acordat CBS „’60 Minutes”, Haugen – care a lucrat şi pentru alţi giganţi tech din Silicon Valley, precum Google şi Pinterest – a spus: „Am văzut în repetate rânduri conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public şi ceea ce era bun pentru Facebook. Şi Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei”.

„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager.

Facebook a respins ferm declaraţiile fostului manager.

Ca urmare a acestor acuzații, doi membri ai Parlamentului European au cerut o anchetă.

(sursă info și foto: digi24.ro, hotnews.ro, heraldscotland.com)