Stiri din tulcea

Ce măsuri ne așteaptă după ce am trecut de 3 la mia de locuitori

28 martie 2021
Ce măsuri ne așteaptă după ce am trecut de 3 la mia de locuitori

Ce măsuri ne așteaptă după ce am trecut de 3 la mia de locuitori

Municipiul Tulcea a depășit, ieri, pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori și a ajuns astăzi la 3,44 în ceea ce privește incidența infectărilor cu virusul Sars-Cov-2.

Ce înseamnă trecerea pragului de 3 la mia de locuitori?
• Se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte
• Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor
• Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc
Vor fi permise:
• Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, din aceste localități, doar pentru persoanele cazate în cadrul unităţilor respective.
• Activitatea operatorilor economici, din aceste localități, care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în exteriorul clădirilor (terase care sunt considerate construcţii deschise, conform prevederilor HG nr. 293/2021).
• În situaţia în care operatorii economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se află într-una din situaţiile menţionate în prezentul articol, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective (de tip take away).

Dacă incidența ajunge să fie mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută mai sus.
Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.