Stiri din tulcea

Casa părintească a lui Ivan Patzaichin va deveni centru cultural și muzeu

9 septembrie 2021
Casa părintească a lui Ivan Patzaichin va deveni centru cultural și muzeu

Casa părintească a lui Ivan Patzaichin va deveni centru cultural și muzeu

Un muzeu-centru cultural va fi inaugurat în locul casei părintești a lui Ivan Patzaichin, cel târziu în toamna anului viitor, a declarat Teodor Frolu, cofondatorul asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, relatează Agerpres.

Teodor Frolu a mai declarat că muzeul-Centru Cultural Ivan Patzaichin a primit finanțare europeană săptămâna trecută și că știa de la marele campion cum avea să fie transformată exact casa sa părintească din Mila 23. Potrivit lui Teodor Frolu, Ivan Patzaichin nu şi-a dorit un simplu muzeu, ci „un centru viu” care să găzduiască activităţi pentru comunitate şi copii, acesta urmând să includă şi un muzeu structurat în cinci părţi.

centru cultural ivan patzaichin 2

„Prima parte a muzeului va fi dedicată copilăriei din satul Mila 23, acolo unde a învăţat respectul şi dârzenia, că trebuie să munceşti dacă îţi doreşti un lucru, unde a visat să fie profesor de fizică şi aviator. A doua parte va fi dedicată activităţii sportive. Puţină lume ştie că întotdeauna Ivan a pornit cu stângul. La Olimpiada din 1968, în cursa de simplu, a ratat aurul pentru că s-a întors să se uite după adversari, s-a dezechilibrat, s-a încordat foarte tare şi a rămas înţepenit, astfel că a făcut o contracţie musculară şi a ajuns la final pe locul al şaptelea doar din alunecare. La 45 de minute, urma cursa la dublu, toată lumea a crezut că nu va participa, dar antrenorii l-au dat cu o cremă şi şi-a revenit, iar la cursa de dublu a luat aurul”. Sperăm să semnăm contractul de finanţare pentru acest centru până la sfârşitul acestui an şi, aşa cum astăzi caravana Apele unite ale României a ajuns la Mila 23, anul viitor pe vremea aceasta să-i primim pe membri în noul centru cultural dedicat lui Ivan Patzaichin”

a precizat Teodor Frolu. Acesta a menționat că proiectul va fi susţinut financiar prin Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării.

Ieri, Caravana Apele Unite ale României a ajuns la Mila 23. După trecerea în neființă a lui Ivan Patzaichin, în urmă cu cinci zile, canotorii care urmau să participe la festivalul Rowmania au anulat evenimentul oficial, au schimbat traseul și în semn de omagiu pentru memoria celui care a fost Ivan Patzaichin au vâslit până la Mila 23, satul de baștină al marelui sportiv.
centru cultural ivan patzaichin 3centru cultural ivan patzaichin 7 centru cultural ivan patzaichin 6 centru cultural ivan patzaichin 5 centru cultural ivan patzaichin 4
(sursă info: Agerpres, sursă foto: Facebook Rowmania)