Casa Avramide găzduiește, azi și mâine, activități de colectare de fonduri pentru Biserica germană din Malcoci

30 septembrie 2022 | Actualitate
Casa Avramide găzduiește, azi și mâine, activități de colectare de fonduri pentru Biserica germană din Malcoci

Casa Avramide găzduiește, azi și mâine, activități de colectare de fonduri pentru Biserica germană din Malcoci

Asociația Centrul European pentru Diversitate (Centrul EUdivers), Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea, Parohia Romano-Catolică „Sfântul Gheorghe” Malcoci, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și Liceul de Arte „George Georgescu” invită tulcenii la Casa Avramide pentru o serie de activități prin care se aduce în atenția publică situația Bisericii germane din Malcoci.

Potrivit informațiilor publicate de Museul de Artă Tulcea, azi, 30 septembrie, începând cu ora 15.00, Casa Avramide va găzdui vernisajul expoziției foto „Germanii tulceni – privire spre trecut”, un târg de suveniruri (realizate de voluntarii EUdivers) și un recital coregrafic al Ansamblului de dansuri germane „Donau” din cadrul Centrului EUdivers iar de la ora 16.00, în incinta Muzeului Casa Avramide se va desfășura un spectacol organizat de Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea.

Expoziția foto va include print-uri după exemplare din colecția Gotthold Schon, puse la dispoziție Parohiei Romano-Catolice „Sfântul Gheorghe” de către Asociația Germanilor Basarabeni dar și noi reproduceri după fotografii puse la dispoziție de reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor din Tulcea.

Mâine, 1 octombrie 2022, începând cu ora 10.30, Centrul EUdivers va organiza la Casa Avramide un atelier de promovare a meșteșugurilor în rândul copiilor: pictură pe suport de carton,cu motive populare și broderie în punct de cruciuliță. Numărul de locuri disponibile la atelier este 20 iar doritorii sunt așteptați să se înscrie azi , până la ora 14.00, la adresa de e-mail centruleudiverstulcea@gmail.com.

Accesul la aceste activități este gratuit, participanții vor fi rugați să facă o mică donație pentru conservarea obiectivului cultural de la Malcoci.

„DONAȚIILE NU CONDIȚIONEAZĂ ACCESUL LA ACTIVITĂȚI, AU UN CARACTER FACULTATIV!”,

se subliniază pe pagina de socializare MuzeuldeArtaCasaAvramide.

Colonia germană de la Malcoci a fost înființată în anul 1843, locuitorii ei, originari din Alsacia și Lorena stabilindu-se pe meleaguri dobrogene după un periplu de câțiva ani în gubernia rusească Cherson. Casa de rugăciune înălțată în anul 1844 a fost înlocuită de o biserică, construită între anii 1873-1881. În anul 1902 biserica a fost finalizată și i-a fost adăugată turla. În timpul primului război mondial biserica a fost afectată de bombardamente, motiv pentru care, între anii 1917-1940 au fost făcute lucrări de renovare. În anul 1940, comunitatea germană a părăsit satul Malcoci, în urma strămutării sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).
În anul 1975, germanii basarabeni din Malcoci, organizați într-o asociație, au donat un nou clopot bisericii. Momentul a fost imortalizat într-o frumoasă fotografie color, care va fi prezentată în cadrul expoziției din 30 septembrie 2022, prin grija Forumului Democrat al Germanilor din Tulcea. Donația a fost marcată și prin amplasarea unei plachete metalice în incinta bisericii. Textul, extrem de emoționant, atestă puternica legătură afectivă dintre aceste meleaguri și comunitatea germană, care nu și-a uitat rădăcinile și trecutul : „Acest clopot a fost donat în 1975 de foștii malcoceni din Germania, cu ocazia întoarcerii lor acasă, după 35 de ani. Mainaschaft. Membrul Consiliului de Administrație Johann Klein”
În ultimii ani, Asociația Germanilor Basarabeni, cu sediul la Stuttgart, a fost extrem de implicată în acțiuni menite să aducă în atenția publică obiectivul de la Malcoci, inițiind strângeri de fonduri și constituind, alături de alți factori, un grup de lucru, format din reprezentanți ai mediului public și privat.

Evenimentul ce se va desfășura azi la Casa Avramide vine în completarea eforturilor consistente, făcute anterior de grupul de lucru al proiectului „Biserica Deschisă Malcoci” și vizează implicarea societății civile locale în demersuri menite să contribuie la conservarea și promovarea eterogenei culturi tulcene, rezultat al împletirii armonioase a tradițiilor grupurilor etnice din municipiu și județ.
Conceptul abordat vizează organizarea de evenimente publice, cu un minimum de resurse financiare, prin implicarea de instituții de cultură și organizații non-guvernamentale, destinate cetățenilor Tulcei de toate vârstele și având o componentă de strângere de fonduri din donații.

(sursă info și foto : fb MuzeuldeArtaCasaAvramide)

Alte Articole

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a…

CISTESTE MAI MULT
Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

18 iunie 2024

A venit vara, vine și vacanța copiilor și ne pregătim de concedii, dar pentru a avea o vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, trebuie să ne formăm niște…

CISTESTE MAI MULT