Stiri din tulcea

Caravana de testare a plămânilor a ajuns în Deltă!

19 iulie 2021
Caravana de testare a plămânilor a ajuns în Deltă!

Caravana de testare a plămânilor a ajuns în Deltă!

Este prima zi în care Caravana Screening-TB ajunge și în Delta Dunării! Prima comuna în care a sosit este Grindu, iar de joi se mută în localitatea Greci!

Caravana de testare GRATUITĂ a sănătății plămânilor – depistare activă a tuberculozei, ajunge și în județul Tulcea, anunță Direcția de Sănătate Publică Tulcea într-un comunicat de presă!

Vorbim de analize medicale gratuite, care sunt puse la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Sunt vizate 15 comune din județul Tulcea, unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil, din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor.

Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Jurilovca, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogalniceanu, Frecăței, sunt toate comunele unde ajunge caravana de depistare activă a tuberculozei.

Caravana este un cabinet medical mobil, dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesionisti: un asistent medical de radiologie, un registrator medical, și un responsabil logistică.

Cabinetul mobil Screening TB care ajunge la Tulcea face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medical arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme!