Campanie ISU Tulcea – ARBDD împotriva incendierii vegetației

15 martie 2023 | Actualitate
Campanie ISU Tulcea – ARBDD împotriva incendierii vegetației

Campanie ISU Tulcea – ARBDD împotriva incendierii vegetației

După ce ieri, 14 martie, ISU Delta Tulcea a emis un comunicat privind STOParea incendiilor de vegetație uscată și a făcut un apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor, azi, 15 martie, Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării atenționează în legătură cu pericolul pe care il reprezintă incendierea vegetației, care duce la distrugerea unor habitate naturale din R.B.D.D..

„Având în vedere numărul mare de incendii de la începutul anului 2023 și până în prezent și faptul că suntem în plină perioadă de migrație și cuibărire a multor specii de păsări, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” face apel către cetățeni, locuitori ai Deltei, să se gândească la consecințe atunci când intenționează să incendieze miriștile, stuful, vegetația ierboasă, în mod necontrolat. Aceste acțiuni au un impact extrem de grav asupra biodiversității. Nu în ultimul rând, astfel de acțiuni iresponsabile pot aduce prejudicii și comunităților locale, atunci când focul necontrolat ajunge la gospodăriile oamenilor”, a scris ARBDD pe pagina sa oficială.

În acest context, instituția citată avertizează proprietarii și deţinătorii de terenuri că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, este strict interzisă și informează că legea prevede amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice :

Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată, (3) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarei prevederi legale:(…) 16. obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

În plus, potrivit Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările și completările ulterioare, incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetației ierboase și a altor resturi vegetale din zonele aparținând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației, constituie contravenție și se sancționează conform legii cu amendă de la 5000 lei la10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice.

(sursă info și foto : fb ARBDD)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT