Campanie DSP Tulcea de promovare a unui comportament alimentar sănătos

7 octombrie 2022 | Sanatate
Campanie DSP Tulcea de promovare a unui comportament alimentar sănătos

Campanie DSP Tulcea de promovare a unui comportament alimentar sănătos

 

În această lună, pe lângă Chestionarul privind Ziua Națională fără Tutun, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea ne aduce în atenție și Campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.

DSP Tl campanie alimentatie cereale integrale. jpg

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante, scire pe pagina Promovarea Sănătății Tulcea.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.
Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.

Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății, arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.

Conform studiului GBD 2019, consumul redus de cereale integrale a determinat aproape 215000 de decese evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALY – suma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă marea majoritate a deceselor asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale.

Mortalitatea generală datorată consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %oooo locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa.
În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori.

Tema campaniei:
· Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin promovarea unui comportament alimentar sănătos.
Scop:
· Informarea populației cu privire la beneficiile unei alimentației echilibrate și a consumului de cereale integrale.
Sloganul campaniei este:
„Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale”.

Mesaje cheie:
· Bucură-te de beneficiile unui stil de viață sănătos: alimentație sănătoasă și activitate fizică!
· Adoptă o alimentație diversificată, corespunzătoare stării tale de sănătate!
· Consumă zilnic cereale integrale!
· Adresează-te medicului de familie, medicului specialist sau nutriționistului pentru a primi sfaturi despre o alimentație sănătoasă!
· Sfătuiește și alte persoane să adopte o alimentație sănătoasă!

ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE – 16 OCTOMBRIE 2022

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Tulcea – Evaluarea și Promovarea Sănătății.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT