Campania lunii martie 2024 : „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”

5 martie 2024 | Sanatate
Campania lunii martie 2024 : „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”

Campania lunii martie 2024 : „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”

Peste aproximativ două săptămâni va fi Ziua Mondială a Sănătăţii Orale iar la nivel național si județean se derulează în această luna campania de informare, educare și comunicare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” a cărei temă urmărește să atragă atenția asupra importanţei sănătăţii orale ca parte a sănătății generale și cunoașterea metodelor adecvate de prevenire a afecțiunilor oro-dentare, potrivit celor publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea.

Propunerea de derulare a acestei campanii vine ca urmare a rezultatelor proiectului „Zâmbet și educație”, desfășurat în parteneriat de INSP cu Universitatea de Medicină și Farmacie UMF ”Carol Davila” și cu sprijinul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică.

În cadrul proiectului s-au derulat activități de evaluare a stării de sănătate orală la nivelul cabinetelor de stomatologie din unitățile de învățâmânt și s-au colectat date din 36 de județe și municipiul București.
În total au fost examinați de către medicii stomatologi școlari peste 4000 de copii iar părinții acestora au fost intervievați prin chestionar autoadministrat.

Rezultatele au evidențiat o proporție de 75% copii examinați care au dentiție primară afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor și o proporție de 51% dintre copiii examinați care au dentiție permanentă afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor.

Și totuși, din analiza percepției părinților asupra stării de sănătate orale a copiilor, 76% dintre părinți au considerat starea de sănătate a dinților copiilor lor ca fiind bună, foarte bună sau excelentă.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, aproximativ 3,5 miliarde de oameni suferă de afecțiuni bucale, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

Afecțiunile cavității bucale cuprind în principal cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinților (edentație), cancerul bucal și traumatismele oro-dentare, și sunt cauzate de o serie de factori de risc modificabili comuni multor boli netransmisibile (BNT) precum consumul de zahăr, consumul de tutun, consumul de alcool și igiena precară, precum și determinanții sociali și economici care stau la baza acestor comportamente.
Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea severă a dinților.

Suportul metodologic al campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Tulcea în parteneriat cu specialiși în sănătate și învățământ și va include următoarele activități: difuzare materiale informative, transmitere mesaje specifice in social media, sesiuni de informare la clasă, discuții individuale cu cadrele medicale și didactice, cu părinții etc.

La întrebarea „Cum facem să avem un zâmbet sănătos? ”, specialiștii ne răspund cu regula 2 + 2 + 2.

DSP Tl campanie ZAMBET regula 2 cu 2 cu 2

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se serbează în data de 20 martie cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.

(sursă info și foto : fb DSP Tulcea)

Alte Articole

Campanie de conștientizare cu privire la efectele caniculei, la Tulcea

Campanie de conștientizare cu privire la efectele caniculei, la Tulcea

23 iulie 2024

Asistenții medicali comunitari din cadrul Direcției de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea au fost prezenți, în perioada 8 – 19 iulie 2024, în mai multe zone din municipiu (Piața…

CISTESTE MAI MULT
Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT