Campania lunii mai 2023 : „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”

2 mai 2023 | Sanatate
Campania lunii mai 2023 : „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”

Campania lunii mai 2023 : „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”

„Mediatizarea largă a campaniei din 2023 “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” prin toate canalele de informare, poate ajuta adolescenții să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă”, scrie pe pagina oficială a DSP Tulcea.

În județul nostru, cu ocazia desfășurării acestei campanii, pe lângă distibuirea de materiale IEC specifice temei – online și fizic partenerilor de campanie, se organizează și susținerea de sesiuni educaționale în unități de învațământ.

Potrivit sursei, consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

În țara noastră :
– conform studiului INS din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% în timp ce 9,81% fumează ocazional.
– conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) derulat în anul 2019 a reieșit o prevalență a debutului fumatului zilnic înainte de 13 ani de 5%.
– conform datelor Eurostat, 2019, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.
În acest context, prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat iar limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

În Uniunea Europeană (UE):
– conform datelor prezentate în raportul Health at a Glance: Europe 2022, în ciuda unor progrese înregistrate în ultimul deceniu în reducerea ratelor de fumat, aproape unul din cinci adulți (19%) a fumat zilnic în anul 2020.
– numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația și 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. (The Institute for Health Metrics and Evaluation, 2021).

Există noi evidențe care sugerează că adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili la adicție în comparație cu persoanele din grupe de vârstă mai mari.

Prin urmare, campania privind prevenția consumului de tutun, derulată la nivel național în 2023, are ca temă „Prevenirea consumului de țigări și a utilizării de dispozitive electronice (HEATS și ENDS) în rândul adolescenților”.â

DSP Tl campania mai 23 nu te apuca de fumat 2

Scopul acestei campanii este informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări și utilizarea dispozitivelor electronicele (HEATS și ENDS) îl pot avea asupra sănătății.

Mesajele principale :
– E mult mai ușor să nu te-apuci decât să te lași de fumat!
– Îndrăznește să spui NU, fumatului!
– Vrei să te protejezi? Nu începe să fumezi!
Nu toți care-ți sunt prieteni îți vor binele! Refuză țigara oferită de ”prieteni”!

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT