Campania FII EROU, FĂ UN CADOU se va desfășura și la Tulcea

7 decembrie 2022 | Actualitate
Campania FII EROU, FĂ UN CADOU se va desfășura și la Tulcea

Campania FII EROU, FĂ UN CADOU se va desfășura și la Tulcea

Săptămâna viitoare, în perioada 12 – 16 decembrie, tulcenii care doresc să participe la campania națională de donare de sânge intitulată FII EROU, FĂ UN CADOU, pot merge la Centrul de Transfuzie Sanguină Tulcea, de pe str Alunisului nr 15, între orele 7:30 si 12:00.

Campanie Donare Sange Fii Erou Tl dec 22

În scopul încurajării donării de sânge, în cadrul proiectului „Donează Sânge, Fii Erou!” al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, în perioada 5-16 decembrie, se organizează o campanie națională de donare de sânge la 36 de Centre de Transfuzie Sanguină din România și la Centrul de Transfuzie Sanguină Chișinău, unde vor fi prezenți voluntarii proiectului – studenți mediciniști și elevi la școli postliceale sanitare – asistând personalul și donatorii și oferind premii, potrivit informațiilor publicate de organizatori.

Campania este finanțată prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Lipsa de sânge din spitale continuă să fie o importantă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România, transfuziile sanguine fiind esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe, politraumatisme sau diferite forme de cancer. Organizăm această campanie ca să contribuim la creșterea numărului de donatori de sânge și dorim astfel să ne implicăm activ în ameliorarea acestei probleme de sănătate publică,

scrie pe pagina evenimentului.

Recomandări înainte de donare:
Să fii odihnit (nu după tură de noapte la serviciu sau in fata calculatorului);
Să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore;
Nu fuma înainte şi după donare cu o oră;
Poți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume și fructe

Recomandări după donare:
E recomandat să crești consumul de lichide in primele 24 de ore; (după donare:
Să nu faci efort fizic intens

Donează sânge, fii erou! este un proiect al Federatiei Asociatiilor Studentilor în Medicina din România (FASMR) si parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este sustinut de către Institutul National de Transfuzie Sanguinã „Prof. Dr. C. T. Nicolau” si de către Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Beneficii pentru sănătate
– Creșterea antioxidanților plasmatici
– S-a demonstrat că donarea de sânge afectează starea oxidativă și reactanții în fază acută la donatori. Donarea de sânge elimină oxidanții și scade stresul oxidativ prin creșterea nivelului enzimelor antioxidante, cum ar fi superoxid-dismutază.
– S-a demonstrat că donarea regulată de sânge este asociată cu scăderea lipidelor serice, și ca urmare, o scădere a markerilor de risc cardiovascular.
– Scăderea lipidemiei
– Reducerea hipertensiunii arteriale
– De asemenea, donarea regulată e asociată cu o scădere majoră a tensiunii arteriale la hipertensivi. Acest efect benefic al donării de sânge poate constitui o soluție atât în ceea ce privește sănătatea publică, cât și legat de reducerea costurilor în tratamentul hipertensiunii arteriale.
– Studiile arată că donatorii de sânge au o calitate a sănătății mai bună decât a persoanelor care nu donează sânge în mod regulat.
– Calitate superioară a sănătății.

Potrivit celor publicate pe site-ul doneazasangefiierou.ro, există și beneficii materiale pentru donatori :
– analize gratuite pentru o serie de boli infecțioase;
– aflarea pe loc a grupei sanguine;
– 7 bonuri de masă cu valoare totală de 65 de lei;
– o adeverință pentru o zi liberă la locul de muncă sau scutire pentru elevi, studenți sau militari;
– un abonament de călătorie cu mijloacele de transport în comun la jumătate de preț valabil timp de o lună.

(surse info, foto : fb Campania națională ”Fii erou, fă un cadou!”, fb doneazasangefiierou.national , doneazasangefiierou.ro)

Alte Articole

Dosar de urmărire penală în cazul cadavrelor de animale abandonate în Babadag

Dosar de urmărire penală în cazul cadavrelor de animale abandonate în Babadag

18 iulie 2024

  În urma unei sesizări primite la începutul acestei săptămâni (în data de 15.07.2024), cât și a unei sesizări făcute către alte instituții, privind abandonarea de cadavre de animale, pe…

CISTESTE MAI MULT
Arme și muniții deținute ilegal, la Tulcea – doi tulceni s-au ales cu dosare penale

Arme și muniții deținute ilegal, la Tulcea – doi tulceni s-au ales cu dosare penale

18 iulie 2024

Polițiștii tulceni au întocmit două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor si munițiilor pe numele a doi bărbați, ambii din municipiul Tulcea și în vârstă de 70…

CISTESTE MAI MULT