Stiri din tulcea

Campania de primire a cererilor de plată la Centrele APIA – AMR 2 zile

2 aprilie 2024
Campania de primire a cererilor de plată la Centrele APIA – AMR 2 zile

Campania de primire a cererilor de plată la Centrele APIA – AMR 2 zile

Și în acest an, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală dacă respectă anumite norme, startul campaniei de primire a cererilor de plată la Centrele APIA fiind în data de 4 aprilie 2024, transmite Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Informații legate de acest subiect a publicat și Primăria Murighiol, care îi informează pe fermieri că, până pe data de 7 iunie 2024, pot depune la APIA cererile de plată pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Prim Murighiol start campanie cereri APIA 2024

Fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online.

IPA Online este un program informatic gratuit care permite completarea electronică a Cererii de plată. Aplicaţia IPA Online este pusă la dispoziţia fermierilor, în mod gratuit, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și  poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIA etc.

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online,  informează APIA.

Atenție !
– Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.
– Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/ animalele neconforme.
– Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.

Normele privind condiționalitatea cuprind cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe următoarele domenii:
– clima și mediul, inclusiv apa, solul și biodiversitatea ecosistemelor;
– sănătatea publică și sănătatea plantelor;
– bunăstarea animalelor.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă.

Pentru informații suplimentare accesați site-ul APIA – www.apia.org.ro, secțiunea Materiale de informare, Anul 2024.

(surse info, foto : fb apia.agricultura, fb Comuna Murighiol)