Stiri din tulcea

Campania de informare, educare și conștientizare privind afecțiunile hepatice a fost lansată azi la Tulcea

29 martie 2022
Campania de informare, educare și conștientizare privind afecțiunile hepatice a fost lansată azi la Tulcea

Campania de informare, educare și conștientizare privind afecțiunile hepatice a fost lansată azi la Tulcea

Conferința de presă organizată cu ocazia lansării campaniei de informare, educare și conștientizare LIVE (RO)2-EST în județul Tulcea, s-a desfășurat azi la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean Tulcea.

Obiectivul general al acestei campanii răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare, hepatite B si C, și asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale. Este vorba de campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice din județ, conform unui comunicat al Consiliului Județean Tulcea.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași , alături de Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf.Spiridon“ Iași.
Toate aceste instituții s-au unit într-un efort comun pentru a implementa un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce, diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est.

Prof. univ. dr. Anca Trifan de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a explicat, în deschiderea conferinței, că această campanie este axată în special pe pacienții asimptomatici, cei care nu știu la momentul de față că suferă de o astfel de afecțiune:

„Putem preveni evoluția acestei infecții virale din stadiu incipient și sunt convinsă că această generație de medici va depune toate eforturile astfel încât hepatita B și C să nu mai fie o povară în România“,
a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan.

În discursul său, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a vorbit despre eforturile constante ale Consiliului Județean Tulcea și Spitalului Județean de Urgență Tulcea în vederea creșterii calității actului medical la nivelul județului, respectiv despre investițiile majore realizate cu fonduri europene (inclusiv din proiectul transfrontaliere) pentru modernizarea unităților sanitare din Tulcea.

„Este important și să construim, dar aceste clădiri trebuie să fie «mobilate» uman, astfel încât eforturile noastre permanente se concentrează pe atragerea de medici pentru Spitalul Județean de Urgență Tulcea și îmi exprim speranța că prin acest parteneriat vom găsi deschidere pentru a colabora în vederea soluționării principalei probleme care afectează județul nostru: lipsa specialiștilor“,
a declarat Dumitru Mergeani.

Campania de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice face parte din proiectul „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu bolihepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunileNord-Est și Sud-Est – LIVE (R)O)2 – EST“, finanțat din Fondul Social European.

(sursa info si foto : comunicat de presa Consiliul Județean Tulcea)