Stiri din tulcea

Căldură mai scumpă în această iarnă, anunță Energoterm

28 septembrie 2021
Căldură mai scumpă în această iarnă, anunță Energoterm

Căldură mai scumpă în această iarnă, anunță Energoterm

Tariful pentru transportul și distribuția energiei termice în Tulcea, va crește, anunță Energoterm printr-un comunicat de presă.

preturi Energoterm

În contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe piața mondială și națională, vă informăm că pentru sezonul de iarnă 2021-2022 suntem nevoiți să actualizam prețul de furnizare al energiei termice conform noilor contracte încheiate cu furnizorii de gaz si energie electrică. În acest sens, Energoterm SA împreună cu Primăria Tulcea fac eforturi deosebite în găsirea soluțiilor optime pentru menținerea prețului facturat către populație la un nivel suportabil de către toți beneficiarii sistemului centralizat de încălzire, asigurând în continuare subvenționarea parțială a prețului local pentru populație din bugetul local al municipiului Tulcea. Aprobarea tarifului pentru producerea, transportul și furnizarea energiei termice și a prețului local pentru populație, se va face după obținerea avizelor necesare din partea Autorității Naționale de Reglementare in Domeniul Energiei. Prin Legea 226/16.09.2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, clienții noștri pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței, conform plafoanelor stabilite prin lege. Documentația necesară obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței o vom pune la dispoziția populației prin Direcția Asistență și Protecție Socială după apariția Normelor metodologice de aplicare ale Legii nr.226/16.09.2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Contactat de Radio Delta, directorul general al Energoterm a oferit câteva precizări cu privire la această situație:

razvan teodoru energoterm

Da, din păcate va fi o creștere pentru că a crescut și factura la gaz, energie electrică, dar și certificatele verzi pentru emisii CO2 de la CAF. Nu cred că vom reuși să suportăm împreună cu Primăria, astfel încât să ajungem la preșul vechi, de anul trecut, dar căutăm soluții să fie efectul de scumpire cât mai mic. Vom anunța prețul exact pe parcursul lunii octombrie.  Din păcate, tulcenii vor simți o creștere, nu putem să spunem acum cu cât. Anul trecut subvenția a fost de 50% din prețul facturii, anul acesta Primăria se luptă să mențină procentul sau chiar să îl crească.

a declarat pentru Radio Delta, directorul general Energoterm, Răzvan Teodoru.

Majorările de prețuri de pe piața energiei pun în dificultate majoritatea primăriilor din țară! Presa centrală relatează că primarii se așteaptă chiar și la dublarea costului gigacaloriei. Pentru ca facturile consumatorilor din sistemul centralizat să nu fie și ele duble, subvenția ar trebui majorată cu fonduri ce par în multe cazuri imposibil de găsit.

Primarul Municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, propunea încă de la începutul anului ca agentul termic din municipiu să fie plătit în funcție de venituri. Ştefan Ilie dorea astfel să modifice modul de plată a căldurii, astfel încât populaţia oraşului să plătească gigacaloria în funcţie de venit!