Stiri din tulcea

Braconajul sturionilor din Dunărea inferioară : judeţul Tulcea este unul din cele 3 puncte fiebinți

5 iulie 2023
Braconajul sturionilor din Dunărea inferioară : judeţul Tulcea este unul din cele 3 puncte fiebinți

Braconajul sturionilor din Dunărea inferioară : judeţul Tulcea este unul din cele 3 puncte fiebinți

O nouă analiză realizată de WWF – Fondul Mondial pentru Natură arată că braconajul reprezintă principala amenințare pentru supraviețuirea sturionilor din Dunărea inferioară și plaseaza judetul nostru printre principalele puncte fierbinţi în această privință.

Mai exact, ca dovadă a severităţii situaţiei, în perioada 2016-2022, au fost detectate în total 955 de specimene de sturioni braconate – 3 în Bulgaria, 553 în România, 399 în Ucraina iar Vratsa din Bulgaria, judeţul Tulcea din România şi regiunea Odesa din Ucraina reprezintă principalele puncte fierbinţi – fiind înregistrate peste 1/3 dintre cazurile raportate în fiecare ţară.

Reprezentanţii WWF  subliniază că aceste cifre reprezintă doar vârful icebergului şi că studiul arată impactul devastator al braconajului şi al comerţului ilegal asupra ultimelor populaţii sălbatice de sturioni.

Sturionii au înotat în Dunăre timp de milioane de ani, dar îi vom pierde pentru totdeauna dacă nu reușim să punem capăt capturilor și comerțului ilegal cu caviar și carne sălbatică,
scrie pe pagina oficială WWF Romania

Cu 337 de cazuri documentate privind activităţi ilegale ce au implicat sturioni, înregistrate în cei 6 ani de studiu (perioada 2016-2022), raportul realizat de WWF-CEE evidenţiază riscul la adresa celor patru specii de sturioni rămase în Dunărea Inferioară : trei dintre acestea critic periclitate (morunul, păstruga, nisetrul) și cega, al cărui statut de conservare a fost modificat anul trecut la periclitat.

„Acest raport reprezintă un îndemn la acţiune atât în România cât şi în alte ţări vecine. Sunt necesare măsuri urgente din partea ţărilor şi a organizaţiilor de a creşte eforturile pentru a lupta împotriva activităţilor ilegale la adresa sturionilor. WWF lucrează cu agenţii guvernamentale, parteneri şi comunităţi pentru a aborda braconajul şi comerţul ilegal, dar este clar că este nevoie de mai mult”,
a declarat Cristina Munteanu, coordonator naţional – sturioni, WWF România.

Cu toate speciile de sturioni din Europa aflate în pragul extincţiei, raportul realizat de WWF-CEE semnalează amploarea alarmantă a capturilor ilegale a acestor specii de peşti, o reală ameninţare la adresa supravieţuirii ultimelor populaţii de sturioni din Dunărea Inferioară. Raportul, ce prezintă date colectate din Bulgaria, România şi Ucraina este unicul document ce examinează problema regională a populaţiilor de sturioni care migrează între aceste ţări,

se menţionează în comunicatul WWF remis Agerpres.

Studiul include 130 de cazuri înregistrate în Bulgaria, 125 din România şi 82 din Ucraina, ilegalităţile variind de la încălcările reglementărilor privind prohibiţia, confiscarea plaselor ilegale, precum şi comerţul ilegal cu sturioni şi produse provenite de la sturioni.

Potrivit sursei citate, eforturile WWF de a stopa aceste activităţi ilegale au inclus, de asemenea, dezvoltarea de abordări inovatoare pentru a sprijini autorităţile de control, multe dintre acestea neavând suficientă capacitate.
În România, astfel de metode au inclus cu succes utilizarea de camere de supraveghere, cu ajutorul cărora au fost depistate cel puţin 15 activităţi ilegale, precum şi utilizarea dronelor pentru supravegherea zonelor izolate din Delta Dunării.

Organizația WWF acționează în România din anul 2006 și una dintre zonele importante aflate în atenția Fondului Mondial Pentru Natură – WWF România în ceea ce privește stoparea degradării naturii şi protejării biodiversității este Delta Dunării.

(surse info, foto : wwfcee.org, agerpres.ro)