Braconaj piscicol cu plase interzise descoperit de polițiștii de frontieră tulceni

4 mai 2021 | Actualitate
Braconaj piscicol cu plase interzise descoperit de polițiștii de frontieră tulceni

Braconaj piscicol cu plase interzise descoperit de polițiștii de frontieră tulceni

 

 

Poliţiştii de frontieră tulceni s-au aflat la datorie în minivacanța de 1 Mai și sărbători Pascale. Aceştia au descoperit peste 190 kilograme de pește și plase de pescuit interzise, în lungime totală de aproximativ 850 metri.

 

În perioada  29 – 30.04.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pe Brațul Sfântu Gheorghe și în zona Lacului Erenciuc, au descoperit în zona strict protejată – Lac Erenciuc – 12 unelte de pescuit din fir textil și una tip multifilament, amplasate în apă, având captură de peşte.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că lungimea totală a setcilor din fir textil este de 606 metri, iar a celei multifilament este de 80 metri. Captura de peşte, care cântărea 38 kilograme, din diverse specii, a fost predată unei societăți de profil.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală cu autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibitie” şi “pescuit cu alte unelte sau scule neautorizate”, fapte prevăzute de art 64 lit e şi l din OUG nr. 23/2008, actualizată.

 

* De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Isaccea, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au descoperit în data de 30.04.2021, în jurul orei 17.30, în vegetaţia de la malul Dunării, pe raza localităţii Văcăreni, județul Tulcea, patru saci din rafie abandonaţi care conţineau peşte.

În urma verificărilor şi după cântărirea peştelui a rezultat o cantitate totală de 97,8 kilograme, astfel: 13,8 kilograme sturion, 39 kilograme crap şi 45 kilograme scrumbie. De asemenea, a fost descoperită şi o plasă tip monofilament în lungime de 140 metri. Cantitatea de sturion va fi redată mediului natural, în conformitate cu măsurile stabilite prin Ordinul nr. 545/715/2016 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiei de sturion.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală cu autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infractiunilor de art. 64 lit. e, k şi art 65 lit. c din OUG nr. 23/2008, actualizată, OUG nr. 23/2008, actualizată, respectiv “ pescuitul, deținerea, transportul, comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu excepția celor proveniți din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente și marcaje justificative legale”, coroborate cu Ordinul nr. 545/715/2016 privind măsurile de refacere şi conservare a pupulaţiei de sturion, precum şi cu Ordinul nr. 58/462/2021 privind prohibiţia în 2021.

 

*Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au descoperit o cantitate semnificativă de peşte, din specia scrumbie. Aceştia au oprit o ambarcație, pe Brațul Chilia, pe raza localităţii Periprava, judeţul Tulcea, în care se afla o persoană

În respectiva ambarcație a fost găsită o cantitate de pește, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu au putut prezenta documente de proveniență. În urma verificărilor a rezultat faptul că persoana este cetăţean român, în vârstă de 28 ani, cu domiciliul în Periprava, judeţul Tulcea. Acesta a declarat că a cumpărat peștele de la persoane necunoscute din localitatea Letea. După cântărirea peştelui a rezultat o cantitate totală de 57 kilograme peşte din specia scrumbie, acesta fiind predat unei societăți de profil.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește. Documentele de proveniență vor însoți mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării”, faptă prevăzută de art 64 lit. h din OUG nr. 23/2008, actualizată.

Alte Articole

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT
6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

20 iunie 2024

În urma semnării, azi, 20 iunie 2024, a protocoalelor cu opt primării tulcene, șapte comune și municipiul Tulcea vor avea la dispoziție o alocație totală de la bugetul de stat…

CISTESTE MAI MULT