Stiri din tulcea

Boboteaza la Tulcea : pe Faleza Dunării slujba va începe la ora 12.30

4 ianuarie 2023
Boboteaza la Tulcea : pe Faleza Dunării slujba va începe la ora 12.30

Boboteaza la Tulcea : pe Faleza Dunării slujba va începe la ora 12.30

 

Cu prilejul Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului (Boboteaza), vineri, 6 ianuarie 2023, în toate bisericile din municipiul Tulcea se va oficia Sf. Liturghie urmată de sfințirea mare a apei (Iordanul), după cum a anunțat Episcopia Tulcii.

Slujba de sfințire a apei, oficiată în sobor de P.S. Sa Visarion episcopul Tulcii, va începe de la ora 12.30, pe Faleza Dunării (Pontonul AZL – lângă Hotel Delta) și va fi urmată de ceremonialul aruncării Sf. Cruci în apele Dunării.

Episcopia Tl Boboteaza 23 crucea in apa

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini, fiind sărbătorită în aceeași dată (6 ianuarie) atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică.

Sărbătoarea dedicată Botezului Domnului încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului, potrivit ro.wikipedia.org.

În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.

În trecut, în această perioadă era foarte frig și de aceea există expresia „gerul Bobotezei”, dar în ultimii ani, temperaturile au fost peste media perioadei, în 2018 fiind atins chiar un record istoric de temperatură pentru ziua de 6 ianuarie la București (17 grade C).
Potrivit prognozei meteo, nici în acest an nu vom avea parte de temperaturi normale, anunțându-se maxime de 11 grade C în județul nostru.

(surse info și foto : fb Episcopia-Tulcii, ro.wikipedia.org)