Stiri din tulcea

Bilanțul programului “Împreună din prima zi” – dotarea a 45 de unități medicale din 28 de județe

3 mai 2023
Bilanțul programului “Împreună din prima zi” – dotarea a 45 de unități medicale din 28 de județe

Bilanțul programului “Împreună din prima zi” – dotarea a 45 de unități medicale din 28 de județe

În cadrul programului “Împreună din prima zi”, derulat pentru reducerea mortalității infantile, a fost investit 1 milion de euro în dotarea a 45 de maternități și secții de nou-născuți din 28 de judeţe, printre care și Tulcea, după cum reiese din comunicatul de presă remis redacției de Organizaţia Salvați Copiii România.

Este vorba de un program implementat pe parcursul a 12 luni (perioada aprilie 2022 – aprilie 2023) de Organizația Salvați Copiii și Fundația OMV Petrom, ce au dotat cele 45 de unități medicale, ce includ secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie, cu peste 170 de echipamente medicale.

Potrivit sursei, prin acest parteneriat, peste 20.000 de nou-născuți vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale, în cadrul misiunii comune de a susține reducerea mortalității infantile și de a oferi o șansă egală la viață pentru toți copiii.

Salvati Co prematur bilant Impreuna din 1a zi mai 23

Nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată, scrie în comunicatul primit azi la redacție.

Potrivit datelor finale ale INS, în 2021, județul Tulcea avea cea mai mare rată a mortalității infantile (11,1 la mia de copii născuți vii), urmat de Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), iar la polul opus, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, acest indice a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, ceea ce arată discrepanțele majore dintre județele țării.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, cu 5,2 la mia de copii născuţi vii, după Bulgaria ( 5,6 la mie), conform Eurostat.

Pentru a ajuta la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani, echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local.

În total, din 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)