Așadar, Banca Mondială a revizuit în scădere puternică estimarea de creştere a economiei României în 2022, de la +4,3%, la doar +1,9%. În plus, deficitul fiscal va rămâne unul ridicat, la aproximativ 6,6% din PIB, în pofida unor măsuri de consolidare.

Amplitudinea revenirii va depinde de evoluţia variantelor de COVID-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune. Capacitatea României de a absorbi fonduri UE va fi crucială pentru un proces de revenire sustenabil, verde şi inclusiv

susţine Banca Mondială. Instituţia financiară internaţională apreciază că o reducere substanţială a deficitului fiscal în 2022 este puţin probabilă, deoarece Guvernul va trebui să susţină procesul de revenire a economiei. Pe termen mediu, însă, deficitul ar urma să urmeze o traiectorie descrescătoare, dar este posibil să rămână deasupra pragului de 3% din PIB.

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor până la 10,1% în 2022, urmând să revină la nivelul de dinaintea crizei în 2024. Cu toate acestea, creşterea preţurilor la alimente şi energie, precum şi diminuarea remitenţelor, ar putea însemna o revenire mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile de populaţie comparativ cu altele în anii următori.

Pe de altă parte, un război prelungit în Ucraina ar putea duce creşterea economică a României în teritoriu negativ şi ar conduce la creşterea sărăciei pe termen scurt, subliniază banca Mondială.

De altfel, toate previziunile privind evoluția economiilor din Europa de Est au fost revizuite în scădere, pe fondul războiului din Ucraina, al sancțiunilor impuse Rusiei și a crizei refugiaților. Republica Mondova, care a înregistrat o creștere de aproape +14% în 2021 după o cădere puternică în 2020, va reintra în recesiune, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Economiile cu o dependență mai mare de cele ale Rusiei și Ucrainei vor avea scăderi mai mari:

estimare crestere

Ucraina și Rusia vor fi cele mai afectate țări, dar este diferență mare între cele două, Banca Mondială estimând o scădere de -11% a economiei Rusiei, pe fondul sancțiunilor impuse până acum.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

(Sursă: biziday.ro, agerpres.ro, foto: wall-street.ro)