Azi vorbim despre „reconstrucția zonelor umede”

2 februarie 2023 | Actualitate
Azi vorbim despre „reconstrucția zonelor umede”

Azi vorbim despre „reconstrucția zonelor umede”

 

Ca în fiecare an, calendarul evenimentelor de mediu debutează cu Ziua Mondială a Zonelor Umede, celebrată pe 2 februarie pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă iar în 2023, celebrarea acestei zile stă sub deviza ”Este timpul pentru refacerea zonelor umede”, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Mai exact, tema din acest an evidențiază necesitatea urgentă de a acorda prioritate reconstrucției zonelor umede și face apel la o întreagă generație să ia măsuri pentru a reînvia și restaura zone umede degradate.

ARBDD ziua Zone Umede 2 feb 23 REFACERE
Zonele umede se pierd de trei ori mai repede decât pădurile, fiind ecosistemul cel mai amenințat de pe Pământ. Mai mult de 80% din toate zonele umede au dispărut începând cu anii 1700. Din 1970, cel puțin 35% din zonele umede au fost pierdute, iar inversarea acestui trend este critică,

scrie Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunari, instituție care, în prezent, are în implementare proiecte ce vizează activități de reconstrucție ecologică necesare atât pentru îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării, conservarea biodiversității, cât și pentru desfășurarea activităților specifice.

Obiectivele proiectelor Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării urmăresc îmbunătățirea managementului resurselor naturale din Rezervație și utilizarea lor durabilă, pentru creșterea standardului de viață a populației locale și implicarea acesteia pentru promovarea activităților economice tradiționale, ecoturism, precum și conștientizarea și educarea populației locale și a publicului larg către respectul pentru natură.

Ziua Mondială a Zonelor Umede marchează, de asemenea, și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, un document internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede.

Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede ce găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristică având funcții ecologice fundamentale și o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.

În prezent în România sunt desemnate 20 de situri RAMSAR ce acoperă o suprafață de 1 177 749 ha.

Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar, în septembrie 1991.

(sursă info și foto : fb ARBDD)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT