Azi vorbim despre nevoia de prevenție și tratament pentru obezitate

4 martie 2024 | Sanatate
Azi vorbim despre nevoia de prevenție și tratament pentru obezitate

Azi vorbim despre nevoia de prevenție și tratament pentru obezitate

Astăzi este Ziua Mondială a Obezității și cum statisticile care planează asupra acestei boli sunt îngrijorătoare, este important să conștientizăm faptul că sunt necesare anumite programe de prevenție și tratament pentru obezitate, după cum reiese dintr-un comunicat de presă primit la redacție.

35% dintre adulții din România trăiesc cu obezitate, lucru care plasează țara noastră în categoria țărilor cu prevalență foarte mare a acestei boli și se estimează că, în cazul adulților, această prevalență va crește anual cu 2.1% în perioada 2020-2035, transmite Asociația Împreună Împotriva Obezității.

Mai îngrijorător este faptul că procentul de creștere a prevalenței obezității în cazul copiilor va fi de 5.6% anual, un procent care ne plasează, din nou, în categoria de risc foarte ridicat.

Aceste cifre sunt confirmate de statisticile publicate de Eurostat, potrivit cărora România are un procent de 59% din populație cu un indice de masă corporală* mai mare de 25 (corespunzător supraponderalității și obezității), procentul fiind considerabil mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, Norvegia, Serbia și Turcia (52.7%).
Există doar 3 țări europene cu un procent mai mare: Croația, Ungaria și Republica Cehă.

Ziua Mondială a Obezității este un prilej pentru organizațiile persoanelor cu obezitate, furnizorii de servicii medicale și persoanele care trăiesc cu obezitate din România să atragă atenția asupra epidemiei de obezitate în creștere din Europa și asupra necesității unor programe de prevenție și tratament pentru această boală.

În acest sens, Asociația Împreună Împotriva Obezității, asociație nou înființată și membră a Coaliției Europene pentru Persoanele care trăiesc cu Obezitate (European Coalition for People living with Obesity – ECPO), se alătură celor ce susțin nevoia de a aborda cu mult mai multă responsabilitate problema bolii pe care Organizația Mondială a Sănătății o numește una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc cheie pentru boli cronice netransmisibile precum: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemia, osteoartrita, accidentul vascular cerebral, precum și anumite tipuri de cancer.

Persoanele care trăiesc cu obezitate sunt în mod constant stigmatizate și învinuite pentru boala lor. Acest lucru se datorează și faptului că mulți oameni, inclusiv personalul medical, mass-media și factorii de decizie, nu înțeleg că obezitatea este o boală cronică complexă.

Z Mond Obezitate Asoc Impotriva Obezitatii 4 mart 24
Cu toate că, la fel ca pentru toate bolile cronice, cauzele obezității sunt mult mai profunde, pot fi și genetice, psihologice, socioculturale, economice sau de mediu, această boală este de prea multe ori văzută la noi în țară ca rezultat al lipsei de voință, lenei sau al refuzului de a „mânca mai puțin și de a ne mișca mai mult”.

În acest context, Asociația Împreună Împotriva Obezității concluzionează că este timpul să reevaluăm felul în care vedem această boală cronică complexă, care afectează 650 de milioane de oameni din întreaga lume.

(surse info, foto : comunicat de presă Asociația Împreună Împotriva Obezității, fb obezitate.eu)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT