Azi sărbătorim Ziua Europei

9 mai 2024 | Actualitate
Azi sărbătorim Ziua Europei

Azi sărbătorim Ziua Europei

În urmă cu 74 de ani, în data de 9 mai 1950, ministrul francez de externe și viitorul președinte al Parlamentului European, Robert Schuman, a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru ca țările să partajeze producția de cărbune și oțel și să facă războiul „nu doar de neimaginat, ci și practic imposibil”, această propunere fiind esența „Declarației Schuman” care a condus la crearea unei piețe comune a cărbunelui și oțelului, dar și la crearea unei comunități economice care să devină treptat o uniune politică, după cum scrie pe site-ul Consiliului European.

CE Declaratia Schuman

De aceea azi, 9 mai 2024, sărbătorim Ziua Europei, nefiind vorba de continentul Europa, pentru cei care nu știu încă, ci despre Uniunea Europeană.
Membrii fondatori ai UE sunt Belgia, Republica Federală Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Cu ocazia acestei zile, multe clădiri din țară vor fi iluminate în culorile drapelului european, printre acestea numărându-se și Arcul de Triumf din capitală, potrivit celor anunțate de Comisia Europeană în România.

Comisia EU in Ro Z Europei Arcul de Triumf

Pe plan local, marcarea Zilei Europei a început de ieri, 8 mai 2024, de la ora 18.00, cu un spectacol ce a aavut loc la Teatrul „Jean Bart“, în organizarea Consiliului Județean Tulcea și Centrului Cultural „Jean Bart“ Tulcea. Evenimentul a început cu un concert oferit de Corul „Cantus Libera”, după care pe scenă au urcat „Dobrogenii“, Ilie Caraș și Gabriel Dorobanțu.

CJ Tl Z Europei piesa teatru mai 24

Azi, tot în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei și tot la Teatrul „Jean Bart“ din municipiu, dar de la ora 19.00, va începe spectacolul „Eva Nostra“, o captivantă comedie pusă în scenă de actorii teatrului tulcean.

Un alt eveniment organizat în municipiu de Ziua Europei este lansarea, pe Lacul Ciuperca, a lucrării „Rugă pentru pace”, semnată de artistul tulcean G.T.N., ce a fost expusă și la Satul Pescăresc, cu ocazia festivalului „Scrumbii de Florii”, conform celor publicate de Primăria Tulcea.

Primaria Tl Z Europei lansare Ruga pt Pace pe Ciuperca 9 mai 24 1

Lucrarea „Rugă pentru pace” se va ilumina odată cu lăsarea întunericului, pe acompaniamentul muzical pregătit de Orchestra Ansamblului Baladele Deltei, azi, începând cu ora 19.00, în zona de picnic de lângă Lacul Ciuperca.

(surse info, foto : consilium.europa.eu , fb comisia.europeana.in.romania, fb ConsiliulJudeteanTulcea, fb primariatulcea)

Alte Articole

6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

20 iunie 2024

În urma semnării, azi, 20 iunie 2024, a protocoalelor cu opt primării tulcene, șapte comune și municipiul Tulcea vor avea la dispoziție o alocație totală de la bugetul de stat…

CISTESTE MAI MULT
Măsuri minimale de protecție împotriva caniculei la locul de muncă

Măsuri minimale de protecție împotriva caniculei la locul de muncă

20 iunie 2024

În contextul în care sunt prognozate temperaturi ridicate extreme, este indicat să cunoaștem măsurile de protecţie a persoanelor încadrate în muncă în conditii de canicula, publicate de Inspectoratul Teritorial de…

CISTESTE MAI MULT