Stiri din tulcea

Azi s-a lansat Campania naţională de informare şi educare „Un’ Doi Trei” privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje

3 mai 2022
Azi s-a lansat Campania naţională de informare şi educare „Un’ Doi Trei” privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje

Azi s-a lansat Campania naţională de informare şi educare „Un’ Doi Trei” privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje

 

În cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia OIREP Ambalaje şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, azi a avut loc lansarea campaniei naţionale de informare şi educare „Un’ Doi Trei” privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje, pentru populaţie.

La eveniment au participat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos și reprezentanții Asociaţiei OIREP Ambalaje.

Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri și mai mult, prin campania lansată azi se urmărește crearea unui nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi, după cum scrie pe site-ul oirep.ro.

Concret, colectarea separată a deșeurilor pe care le generăm se poate realiza în doar trei pași simpli:

Desfacem.

Folosim.

Aruncăm unde trebuie. 

 

Campania 123

 

 

Potrivit sursei citate, datele legate de cantitatea de deșeuri colectate sunt  alarmante, deoarece, din nefericire, înregistrăm în continuare o rată scăzută de valorificare a deșeurilor municipale (14%) și rate ridicate de depozitare a deșeurilor (70%). Iar targetul care fusese impus în directiva Uniunii Europeană pentru 2020, cel de a atinge pragul de 50% al reciclării deșeurilor municipale, nu a fost atins nici până acum.

Totuși, există și cifre încurajatoare, precum cantitatea de deșeuri municipale generate pe cap de locuitor în România, care este totuși cu mult sub media UE, de aproximativ 487 de kg.

Conform ”Raportului de țară” din 2020,  cifrele privind colectarea deșeurilor stagnează încă din 2013, în timp ce rata de incinerare a crescut ușor la 4%.

Scopul Asociației OIREP Ambalaje este  acela de a reprezenta OIREP-urile, în contextul desfășurării activității lor specifice, în raport cu autoritățile române și ale Uniunii Europene precum și în relație cu alte entități, în domeniul protecției mediului și managementului deșeurilor de ambalaje.

 

Asociatia OIREP

 

Acronimul OIREP vine de la Organizație care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului și potrivit legii, o astfel de organizație are rolul de a raporta, calcula și plăti taxele către Fondul de Mediu. Un OIREP preia sarcina din mâinile operatorilor care introduc ambalaje în circuitul economic.

 

(surse info și foto : oirep.ro, fb Mediu.România și fb PlatformaUnDoiTrei )