Azi, la Tulcea, s-a deschis expoziția „Medicina tradițională chineză – patrimoniu și continuitate“

11 aprilie 2023 | Cultura
Azi, la Tulcea, s-a deschis expoziția „Medicina tradițională chineză – patrimoniu și continuitate“

Azi, la Tulcea, s-a deschis expoziția „Medicina tradițională chineză – patrimoniu și continuitate“

În contextul parteneriatului de aproape 30 de ani dintre județul Tulcea și regiunea Suzhou, China și al vizitei oficiale al E.S. domnul Han Chunlin, Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Republicii Populare Chineze în România la Tulcea, azi, 11 aprilie 2023, la Muzeul de Artă din municipiu a avut loc vernisajul expoziției „Medicina tradițională chineză – patrimoniu și continuitate“, conform informațiilor publicate de Consiliul Județean Tulcea.

CJ Tl Vernisaj expo Medicina chineza ambasador Muzeu Arta apr 23
La eveniment au participat, alături de Ambasadorul Republicii Populare Chineze, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, precum și Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, administratorul public al municipiului Tulcea, Nicolae Bibu și Dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor Tulcea.
În deschiderea discursurilor, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a vorbit despre importanța parteneriatului dintre județul nostru și regiunea Suzhou din China.

„Nu știam cu siguranță că vom reuși să definitivăm această expoziție, dar se pare că s-au aliniat planetele și am reușit, astăzi, să avem parte de un eveniment cultural deosebit de interesant. Așa cum v-am mai spus, parteneriatul dintre Tulcea și Suzhou, care datează de 27 de ani, a început cu o colaborare în domeniul medical, astfel că medicina tradițională chinezească le-a fost predată medicilor români în spitalul municipal Suzhou și a fost adusă la Tulcea pentru a fi aplicată și în plan local, spre beneficiul pacienților tulceni.
Dar colaborarea nu s-a oprit aici și a continuat și în domeniul cultural cu expoziții de pictură, de caligrafie și a fost încununată printr-o vizită a unor agenți economici tulceni în China, ce s-a concretizat în parteneriate între Tulcea și oameni de afaceri din statul chinez. Astfel, vinurile de pe meleagurile noastre tulcene au ajuns pe masa prietenilor noștri chinezi.
Vă mulțumim, domnule ambasador, pentru tot sprijinul acordat și, așa cum spuneam și ieri, sperăm să nu fiți numai ambasadorul Chinei în România, ci să fiți și ambasadorul Deltei Dunării în lume“,
a transmis Dumitru Mergeani.

E.S. domnul Han Chunlin, Ambasador al Republicii Populare Chineze în România, a subliniat faptul că medicina tradițională chineză este o bogăție a întregii lumi, fiind practicată în aproape 200 de țări și regiuni din lume:
„Cu ocazia lansării acestei expoziții din cadrul turului european al școlii de medicină tradițională chineză, în numele Ambasadei Chinei în România, aș dori să vă transmit cele mai sincere felicitări.
Medicina tradițională chineză este o comoară a națiunii chineze și cheia pentru a deschide tezaurul civilizației chineze. Aceasta nu este o bogăție doar a poporului chinez, ci și a întregii lumi, aducând o contribuție majoră la promovarea sănătății umane.
În prezent, medicina tradițională chineză s-a răspândit în aproape 200 de țări și regiuni din lume. China a semnat acorduri de cooperare în acest domeniu cu peste 40 de guverne, autorități regionale și organizații internaționale și până acum am înființat 30 de centre peste hotare și 56 de baze de cooperare internaționale de medicină tradițională.
Astfel, medicina tradițională chineză a înflorit în întreaga lume, demonstrând farmecul unic al acesteia, care a fost transmis pe parcursul a mii de ani.
Cooperarea dintre China și România în acest domeniu a obținut multe rezultate fructuoase. Acupunctura, masajul și alte tratamente specific au fost recunoscute oficial de România.
Acum 10 ani, în 2013, la Tulcea s-a deschis Centrul de diagnostic și tratament în medicina chineză, înființat în comun cu Spitalul de Medicină Tradițională Chineză de la Suzhou și Centrul Medical CT Tulcea.
Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la stabilirea relației de înfrățire dintre Municipalitatea Suzhou și Județul Tulcea. Suntem dispuși să depunem în continuare eforturi comune cu partea română pentru a consolida cooperarea internațională în acest domeniu, să facem ca avantajele medicinii tradiționale și ale medicinii moderne să se complementeze reciproc, să facem schimb de experiență și să învățăm unul de la celălalt să îmbogățim permanent cooperarea în domeniul sănătății, să îmbunătățim sănătatea și bunăstarea oamenilor“,
a declarat E.S. domnul Han Chunlin, Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Republicii Populare Chineze în România.

Invitat la vernisajul expoziției, Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, a vorbit despre complementaritatea credinței și a științei medicale.

În cuvântul său, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a subliniat aportul tehnicilor medicale chinezești:

„Atunci când Dumnezeu a creat lumea, a creat și elementele necesare astfel încât orice boală să poată fi vindecată, iar medicina tradițională chinezească tocmai asta face, ne ajută pe noi să ne vindecăm cu ajutorul a tot ceea ce Dumnezeu ne-a oferit. Toate colaborările româno-chineze care au avut loc în acest domeniu au fost pentru ca nouă să ne fie mai ușor și să deslușim tainele acestei ramuri medicale.
În încheiere, ne exprimăm speranța ca Excelența Sa aibă experiențe pozitive în România, să aibă parte de tot ceea ce ne bucură nouă sufletele, iar relațiile româno-chineze, și în special relațiile Tulcea – Suzhou să capete valențe noi în toate domeniile“,
a transmis vicepreședintele Mihai Huleni.

Din partea Primăriei Municipiului Tulcea, administratorul public Nicolae Bibu și-a exprimat respectul față de posibilitatea tulcenilor de a beneficia de vestitele învățăminte și practici ale medicinei tradiționale chineze și a reiterat disponibilitatea municipalității de a crea activități sau evenimente împreună în domeniul cultural sau sportiv.

Dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor Tulcea și cea care s-a implicat activ în colaborarea în domeniu medical, a adus în prim plan importanța acestui parteneriat pentru pacienții tulceni :

„Pentru noi, medicina tradițională chineză este văzută ca o alternativă la medicina clasică, iar acest lucru s-a putut petrece la Tulcea ca urmare a sprijinul oferit de Consiliul Județean Tulcea, respectiv de municipalitatea Suzhou. Medici și cadre medicale din județul nostru au putut participa, astfel, la un program de pregătire profesională la spitalul din Suzhou, iar cadrele medicale s-au străduit să ne facă să înțelegem cât mai mult din tainele medicinii tradiționale chinezești. În plus, echipe de tineri medici au venit la tulcea și au aplicat, aici, tehnicile tradiționale, pentru pacienții din această zonă. În total, aproximativ 400 de tulceni au beneficiat de acupunctură și masaj tradițional chinezesc“,
a declarat dr. Emilia Stamate.

(sursă info și foto : fb ConsiliulJudeteanTulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT