Azi, la Tulcea, a început Conferința Internațională a proiectului IASON
Azi, la Tulcea, a început Conferința Internațională a proiectului IASON
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Tulcea, coordonează implementarea proiectului – ”Observatorul speciilor alohtone invazive și dezvoltarea rețelei pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice în zone deltaice protejate din bazinul Mării Negre” – (pe scurt) IASON, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, cu o cofinanțare ENI de 987.700,00 Euro.
Conferința Internațională a proiectului IASON este organizată în Tulcea, în perioada 02.06.2022 – 04.06.2022, conform unui comunicat INCDDD, transmis la redacție de dr. Gabriel LUPU, în calitate de Coordonator de proiect.
În cadrul acestui eveniment hibrid (cu prezență fizică și online) se vor prezenta realizările din cadrul proiectului, rezultatele obținute, precum și indicatorii atinși. Participă invitați din mediul academic, al afacerilor și politic.
Obiectivul general al proiectului IASON este de a comunica, stabili și efectua acțiuni comune de monitorizare a speciilor alohtone invazive (IAS – Invasive Alien Species) în ecosistemele deltaice din Bazinul Mării Negre și de a evalua răspunsul acestora la condițiile climatice actuale și prognozate.
Amorpha fruticosa – salcâmul pitic este specia cu cea mai agresivă invazivitate :
În cadrul acestui proiect, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării este Partener Lider, având ca principală responsabilitate un management eficient și o bună coordonare a tuturor activităților desfășurate pe întreaga perioadă de implementare, respectiv 01.07.2020 – 31.12.2022.
Proiectul va urmări, mai ales prin îmbunătățirea procesului de monitorizare comună a mediului, să contribuie la promovarea coordonării protecției mediului în regiunea Mării Negre.
Obiective Specifice ale Proiectului IASON:
– Elaborarea și implementarea de proceduri comune de monitorizare și evaluare a riscurilor privind IAS în ariile protejate ale proiectului, motivarea și asistența oferite țărilor implicate în crearea inventarelor privind IAS;
– Îmbunătățirea colaborării transfrontaliere pe termen lung, capacitatea de informare și cercetare prin utilizarea tehnologiilor inovative de monitorizare a IAS;
– Îmbunătățirea cooperării în ceea ce privește monitorizarea IAS prin implicarea publicului la diferite niveluri de implementare ale proiectului.
Rezultate principale avute în vedere:
– Obținerea datelor de referință despre IAS în zonele deltaice ale proiectului, în condițiile climatice actuale și prognozate, prin implementarea monitorizării și evaluării transfrontaliere comune;
– Crearea unei structuri organizaționale (Observator) prin care serviciile de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor (TIC) vor fi furnizate nu numai în ceea ce privește monitorizarea și evaluările IAS (capacitate de informare și cercetare), ci și prin crearea unei rețele prin implicarea cetățenilor în vederea îmbunătățirii și utilizării rezultatelor actualizate ale proiectului (capacitatea instituțională);
– Colaborarea transfrontalieră și schimbul de informații privind dezvoltarea și implementarea activităților de comunicare, la toate nivelurile societății (în educație, la nivel administrativ, factori de decizie, comunități locale).
Parteneri:
Lider Proiect – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) – România
Partener Proiect 2 – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) – România
Partener Proiect 3 – Institutul de Biologie Marină al Academiei Naționale de Științe (IMB) – Ucraina
Partener Proiect 4 – Universitatea Internațională Elenă (IHU) – Grecia
Partener Proiect 5 – Universitatea Tehnică Karadeniz (KTU-MSF) – Turcia
Partener Proiect 6 – Centrul Internațional de Afaceri și Dezvoltare Economică (IBEDC) – Georgia
Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin Instrumentul Comunității Europene și prin participarea țărilor: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
(sursă info și foto : comunicat INCDDD )
Alte Articole
Reabilitare și Modernizare Zona Est – o altă stradă din municipiu a fost reabilitată integral
După ce, la finalul lunii septembrie, a fost anunțată reabilitarea, în cadrul proiectului Reabilitare și modernizare străzi Municipiului Tulcea, Zona Est etapa I, a străzii Plugarilor, între străzile Viticulturii și…
CISTESTE MAI MULT152 de persoane au fost selectate la Bursa Locurilor de Muncă de azi, la Tulcea
În urma desfășurării, azi, 11 octombrie 2024, a unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă la Tulcea, au fost selectate în vederea încadrării un număr de 152 de persoane,…
CISTESTE MAI MULT