Azi îi sărbătorim pe Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

4 iunie 2024 | Eveniment
Azi îi sărbătorim pe Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

Azi îi sărbătorim pe Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

 

Astăzi, 4 iunie, cu ocazia prăznuirii Sf. Mucenici Zotic, Atal, Kamasie și Filip, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Î.P.S. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și cu Î.P.S. Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, au săvârșit Sf. Liturghie la Basilica de la Niculițel.

CJ Tl slujba Sf Mucenici Niculitel 4 iun 24

Cei patru martiri originari din Răsăritul Europei, numiţi: Zotic, Atal, Camasie şi Filip sunt pomeniţi în martirologiul siriac şi cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV, pe lângă alţi 25 de martiri care au pătimit pentru Hristos, potrivit agerpres.ro.

Se crede că cei patru martiri erau ostaşi în armata romană, dar, pentru credinţa lor în Hristos, au fost judecaţi de autorităţile romane în oraşul Noviodunum (Isaccea), din Dobrogea și au fost condamnaţi la moarte prin tăiere cu sabia, în perioada împăratului roman Diocleţian (284-305).

În secolele IV-V, s-a construit în localitatea Niculiţel, din judeţul de astăzi, Tulcea, o basilică din piatră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost reînnoită în secolul XIII, în care au fost aşezate moaştele acestor sfinţi mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, în anul 1971, luna septembrie, datorită ploilor abundente, pârâul Niculiţel a inundat şi a scos la lumină o criptă sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moaştele acestor patru sfinţi mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie în limba greacă: „Martîres tou Hristou”. Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos”.

Episcopia Tl cei 4 mucenici Niculitel racle

După descoperire, moaştele acestor sfinţi martiri au fost aşezate în patru racle de lemn şi depuse spre închinare în biserica Mănăstirii Cocoş din apropiere, unde se păstrează şi astăzi.

La Sf. Liturghie de azi au participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele CJ Tulcea, Mihai Huleni, care au vorbit credincioților despre această zi specială și despre „slujba îngerească” de la Basilica de la Niculițel.

CJ Tl slujba Sf Mucenici Niculitel 4 iun 24 public

„Este o zi specială pentru noi toți cei prezenți aici, este ziua în care îi sărbătorim pe cei patru martiri. Din suflet vă doresc, iubiți credincioși, multă sănătate, fericire și să vi se îndeplinească gândurile bune! Dumnezeu să vă aibă în pază! Hristos a Înviat!“, a transmis, în cadrul evenimentului, președintele Horia Teodorescu.

„Astăzi mi s-a părut o slujbă îngerească, iar cele câteva picături de ploaie au venit să ne însoțească atunci când îi pomenim pe cei patru martiri. Dumnezeu să vă dea sănătate tuturor, un an bun și multă înțelepciune. Doamne ajută!“, a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

Tot cu ocazia Sfinților Mucenici de la Niculițel, ieri, 3 iunie 2024, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit Vecernia și Litia la Mănăstirea Cocoș.

(surse info, foto :  fb episcopiatulcii, agerpres.ro, fb ConsiliulJureteanTulcea)

 

Alte Articole

O aventură în lumea filmului pentru copii din Sulina, sâmbătă, la Prânzul Comunitar

O aventură în lumea filmului pentru copii din Sulina, sâmbătă, la Prânzul Comunitar

19 iunie 2024

Pe lângă filmări și proiecții, în programul evenimentelor derulate de Tulcea Film Society în aceste zile la Sulina se află și un Prânz Comunitar dedicat copiilor din Sulina, după cum…

CISTESTE MAI MULT
Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea – promoția 2024, la Casa Avramide

Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea – promoția 2024, la Casa Avramide

19 iunie 2024

Lucrările de atestat ale absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” din municipiul Tulcea - promoția 2024 vor fi expuse la demisolul Casei Avramide începând de mâine, 20 iunie, potrivit celor…

CISTESTE MAI MULT