Stiri din tulcea

Azi este „Ziua mondială fără autoturisme” – evenimentul principal din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității

22 septembrie 2023
Azi este „Ziua mondială fără autoturisme” – evenimentul principal din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității

Azi este „Ziua mondială fără autoturisme” – evenimentul principal din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității

Lansat în anul 2002, Proiectul European intitulat Săptămâna Europeană a Mobilității promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente iar evenimentul principal al informării derulate anual în perioada 16-22 septembrie, are loc în ultima zi a programului, adică azi, 22 septembrie și este cunoscut ca „Ziua mondială fără autoturisme”, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic nepoluant are impact asupra creșterii calității vieții, mai ales în mediul urban și asupra sănătății prin reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor rutiere, cât și numărului persoanelor obeze.

Mobilitatea activă presupune utilizarea formelor nemotorizate de deplasare și are impact asupra sănătății populației prin reducerea incidenței bolilor cronice netransmisibile : boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii, boli metabolice, afecțiuni psihice.

Cel puțin 1 din 4 adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic iar 7-8% din bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic, conform datelor transmise de Organizația Mondială a Sănătății.

Și în municipiul Tulcea se sărbătoreste această zi „fără masini” , evenimentul organizat de Primăria Tulcea vizând strada Unirii din centrul orașului.

Municipiul Tulcea ( aflat la a 18-a înregistrare) este unul din cele 20 de orașe din România care s-a înscris ca susținator al acestui eveniment ecologic, iar Isaccea ( cu a 13-a inregistrare) este cel de-a doilea oraș tulcean participant la Săptămâna Europeană a Mobilității, după cum a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea,

(surse info, foto : fb INSP, fb primariatulcea, fb APMTL)