Stiri din tulcea
Azi este Ziua internațională a non-violenței în școală – din păcate, fenomenul de bullying este în creștere în țara noastră
Azi este Ziua internațională a non-violenței în școală – din păcate, fenomenul de bullying este în creștere în țara noastră
Azi, 30 ianuarie, când se celebrează Ziua internațională a non-violenței în școală, organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă în legătură cu fenomenul de bullying ce a căpătat proporții nemaiîntâlnite la noi în țară : 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.
„Conform datelor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715)”,
scrie în comunicatul de presă emis azi de organizația citată și primit la redacție.
Potrivit unei analize recente a Organizației Salvați Copiii (realizată la finalul anului 2022), în realitate însă, fenomenul este mult mai grav: bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%).
În 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvați Copiii România privind prevenirea și reducerea fenomenului de bullying în școli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020) și potrivit sursei citate, în școlile în care există grup de acțiune anti-bullying și este funcțional, se observă o îmbunătățire a climatului educațional.
Mai exact, există o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinții și elevii primesc același mesaj la școală și acasă și copiii se simt sprijiniți pentru a deveni mai toleranți și se îndreaptă cu mai mare încredere către adulți atunci când întâmpină situații dificile.
În acest context, Salvați Copiii consideră că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență dintre elevi în spațiile școlare și solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.
În fiecare școală / liceu trebuie înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. Rolul acestui grup este de a preveni, de a identifica și soluționa situații de bullying între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.
”Ignorarea de către consiliile de administrație ale școlilor a legii care oferă școlilor o soluție pentru a preveni bullying-ul înseamnă, de fapt, să accepți că siguranța fizică și emoțională a elevilor care depind de tine le va fi amenințată. Întreg procesul educațional, relațiile dintre elevi și cadrele didactice și dorința de a veni la școală vor fi afectate, cu costuri pe care tot elevii le vor plăti, acum sau mai târziu. Pentru a determina școlile și liceele să-și creeze aceste mecanisme, Ministerul Educației și inspectoratele școlare au o mare responsabilitate, iar Salvați Copiii își va oferi, fără îndoială, sprijinul metodologic, așa cum am procedat și în cazul celor peste 80 de școli.”,
a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Tot azi, 30 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a menționat că Ministerul Educației continuă campania de conștientizare intitulată „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli” , lansată în luna noiembrie 2022 și a publicat mesajul ministrului Educației, Ligia DECA, cu ocazia Zilei internaționale a nonviolenței în școli :
„Mesajul zilei de astăzi, este că trebuie să luptăm împotriva agresivității în fiecare zi.
Un demers educațional în care grija pentru dezvoltarea cognitivă nu este dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor în mediul școlar este unul incomplet – manifestările violente de orice tip lasă urme și pun în pericol dezvoltarea armonioasă a tuturor celor implicați.
Să-i învățăm pe copii să spună NU violenței! Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model.
Apoi, explicându-le de ce să spună NU violenței – vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale, despre efectele pe care violența le are asupra a ceea ce ei sunt si vor fi!
Îmi exprim convingerea că a educa în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței, al nediscriminării și al respectului față de celălalt înseamnă a crea premise pentru siguranță, confort și stare de bine, deopotrivă pentru elevi, cadre didactice și părinți.
Purtăm, cu toții, responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței, iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el!
Cu mulțumiri pentru efortul dumneavoastră din fiecare zi.”
(surse info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România, fb isjtulcea)