Azi este Ziua Dezrobirii Romilor

20 februarie 2023 | Actualitate
Azi este Ziua Dezrobirii Romilor

Azi este Ziua Dezrobirii Romilor

La data de 20 februarie 1856 a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, în urma căreia 250.000 de romi şi-au câştigat statutul de oameni liberi, după ce, anterior,  o lege similară a fost dată şi în Moldova, potrivit stiri.tvr.ro.

Data de 20 februarie a fost declarată oficial „Ziua dezrobirii romilor din România” în luna martie 2011 și în acest an se împlinesc 167 de ani de la dezrobirea romilor.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a marcat această zi prin primirea, la Palatul Victoria, a unui grup de elevi de etnie romă, care s-au remarcat prin rezultate școlare deosebite.

Guv Ro Z Romilor 23
Deputatul de Tulcea, Eugen Terente, a subliniat, în această zi în care România comemorează memoria romilor care au trăit în sclavie și dezrobirea romilor din Țările Române, că Dobrogea este în primul rând cunoscută prin multiculturalitate, un pământ încărcat de istorie și plin de legende în care comunitățile etnice sunt un exemplu de conviețuire.

Ca membru în Comisia pentru Drepturile Omului, deputatul tulcean, alături de colegii săi, se asigură că „legislația privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor, combaterea acțiunilor ostile față de romi, asigurarea accesului egal la justiție și egalitate în fața legii pentru romi sunt principii de drept respectate în România”.

(surse info și foto : stiri.tvr.ro., fb guv.ro, fb terenteeugen.tulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT