Stiri din tulcea

Azi, de Ziua Educației Financiare, despre măsurile urgente în cazul unui furt de date bancare

11 aprilie 2024
Azi, de Ziua Educației Financiare, despre măsurile urgente în cazul unui furt de date bancare

Azi, de Ziua Educației Financiare, despre măsurile urgente în cazul unui furt de date bancare

Cu prilejul Zilei Educației Financiare, ce se sărbătorește anual în data de 11 aprilie, echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică ( DNSC) ne transmite informații legate de pașii ce trebuie urmați cât mai repede în cazul unui furt al datelor de card sau al celor bancare. 

Este bine să cunoaștem acești pași fie că suntem victime, fie că aflăm despre cineva care a căzut victimă și astfel putem ajuta.

În condițiile în care numărul celor care fac cumpărături online crește pe zi ce trece și escrocii din mediul virtual încearcă să găsească noi și noi modalități de a fura date de card sau date bancare, cumpărătorii trebuie să fie prudenți în permanență.

Autorii practicilor de scam utilizează site-uri false, se prezintă ca vânzători pe site-uri de licitații sau trimit e-mailuri frauduloase (phishing) în care susțin că desfășoară activități pe site-uri de plată sau de vânzare cu amănuntul bine-cunoscute.

1. Primul lucru pe care trebuie să îl facem în cazul compromiterii contului bancar sau dacă observăm o activitate neobișnuită în contul corespunzător cardului este să luăm imediat legătura cu instituția financiară pentru a obține blocarea cărții de credit sau a cardului bancar. Se pot recupera banii și se pot împiedica noi furturi.

2. Schimbarea parolelor este importantă deoarece este posibil ca persoana care se află în spatele acestei practici de scam să dispună de parolă și atunci trebuie înlocuită cu o parolă puternică, compusă din cel puțin 15 caractere , printre care majuscule, litere mici, numere și simboluri.
O frază-parolă poate fi mai ușor de reținut. Poate fi vorba de o frază care include cuvinte neobișnuite sau cuvinte din limbi diferite. De asemenea, este indicat să modificâm datele de conectare ale tuturor celorlalte conturi care utilizează un nume de utilizator și parole identice sau similare.

Ar trebui să existe o parolă unică pentru fiecare cont.

3. Notificarea autorităților și punerea la dispoziția lor a tuturor detaliilor și dovezilor furtului pot contribui la capturarea autorului fraudei și la preîntâmpinarea unor noi incidente, prin urmare este important să păstrăm orice posibilă dovadă a furtului : e-mailuri, facturi, chitanțe, copii ale reclamei, etc.
Frauda trebuie semnalată. Info pe https://cybersecuritymonth.eu/cyber-first-aid.

4. Actualizarea software-ului antivirus ne va apăra de orice nou virus informatic și ne va proteja dispozitivul folosit.

5. Un alt pas important este acela de a vorbi cu familia și prietenii despre incident, astfel încât aceștia vor fi pregătiți pentru o situație similară.

Ziua educației financiare a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022 pentru a evidenția importanţa acestui domeniu în dezvoltarea economică a societăţii.

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)