Stiri din tulcea

Azi a avut loc deschiderea oficială a sezonului turistic în Delta Dunării

19 aprilie 2022
Azi a avut loc deschiderea oficială a sezonului turistic în Delta Dunării

Azi a avut loc deschiderea oficială a sezonului turistic în Delta Dunării

20019399 B3E0 49A6 BD72 25929827F60EAzi, 19 aprilie, în organizarea Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a avut loc deschiderea sezonului turistic în Delta Dunării pe anul 2022.

Alături de președintele asociației citate, Cătălin Țibuleac, la eveniment au participat reprezentanți ai unor primării din deltă dar și din cadrul ARBDD, mai exact, Viorica Bâscă – director executiv al Direcției de management ecologic al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunării:

Ca reprezentant al ARBDD, care este administratorul atât din punct de vedere al patrimoniului natural dar și autoritate competentă pentru protectia mediului, în primul și în primul rand trebuie să avem grijă ce tip de turism promovăm – un turism prietenos cu natura.

În nici un caz turistul care doreste să se urce într-o barcă cu motor cât mai puternic pentru a vedea toată delta în jumătate de zi. Acest lucru înseamnă să distrugem patrimoniul natural.

Pe de altă parte, ne confruntăm cu un lucru total nedorit, mai ales pentru această perioadă de cuibărit : incendiile – este total împotriva a tot ce înseamnă protecția biodiversitații – o problemă pentru care facem apel la locuitori și vizitatori. Să nu se mai apeleze la asemenea activități. Categoric focul nu este pus de turiști, pentru că aceștia nu doresc să vadă fum sau păsări moarte. Cel mai probabil este în spiritul tradiției de regenerare a stufului, dar odată cu luna martie începe cuibăritul – nu facem decât să distrugem.

Făptașii sunt foarte greu de prins, chiar și atunci când apelăm la ajutorul poliției. În această primăvară doar 5 vinovați au fost depistați prin inspectorii ARBDD, din cele peste 90 de incendii. Cei ce sunt prinși sunt amendați, dar nu ne încălzește cu nimic din punct de vedere al protecției patrimoniului natural.

Sunt convinsă că inclusiv organizatorii de azi promovează turismul lent.
Am auzit de un concurs de caiace, este benefic. Ne dorim astfel de activități prin care turiștii să se deplaseze încet, să admire natura, să nu deranjeze păsările, să nu distrugă habitatele pe care vrem să le protejăm pentru copii, nepoți si strănepoți.
Este greu de crezut că turiștii nu vor dori să vină în număr mare pe plajele sălbatice din RBDD și că am reușit să educăm pe toată lumea atât de repede încât să nu mai vină cu mașina până aproape de malul apei.
Ne străduim să avem cât mai mulți reprezentanți atât din partea ARBDD cât și în colaborarea cu alte instituții, ca de exemplu Jandarmeria.
Din experiență am văzut că și amendați, turiștii tot revin.
Drept pentru care, împreună cu Ministerului Mediului avem deja promovată o modificare a nivelului amenzilor, pentru că nu erau eficiente. Poate reușim o descurajare, inclusiv a doritorilor de off-road pe plajă sau a celor care veneau cu skijet-ul sau orice este interzis sau în defavoarea a ceea ce înseamnă turism. „

a declarat Viorica Bâscă – director executiv al Direcției de management ecologic al ARBDD

 

Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac, în calitate de organizator al evenimentului, a declarat :

Ca în fiecare an, hotelurile și pensiunile sunt pregătite să primească turiști chiar dacă această criză economică ne afectează pe toți. Venim după o perioadă de pandemie, grea, dar încercăm să menținem prețurile la un nivel rezonabil pentru toate buzunarele. Sunt oferte de la 1400 de lei pentru 3 nopți pentru cuplu, la o pensiune și până la 700 de euro la un hotel de 5 stele.
Până la urmă, oferta în Deltă este una diversificată și bogată, plecând de la gastronomia locală tradițională până la vizitarea deltei cu respect față de natură. O plimbare cu caiacul sau cu hidrobicicleta, precum și cu barca la o viteză lentă sunt deosebite. La fel este și vizitarea tradițiilor oferite de rusi-lipoveni, ucraineni sau greci, dar și turco-tătarii, evreii, germanii, etc. Toate îmbină armonios turismul deltaic în formă pură.

Din discuțiile cu operatorii turistici, reiese că gradul de ocupare pentru minivacanța de Paște este de 85% și până la această dată și pentru weekendul de 1 mai sunt rezervări de până la 65-70%.

Ne bucură faptul că după o perioadă de așteptare și reticență, turiștii au revenit în materie de rezervări pentru turismul deltaic.