Aveti grijă unde vă reparați mașina – amenzi de peste 1 milion de lei aplicate în 3 luni de inspectorii RAR

10 mai 2022 | Actualitate
Aveti grijă unde vă reparați mașina – amenzi de peste 1 milion de lei aplicate în 3 luni de inspectorii RAR

Aveti grijă unde vă reparați mașina – amenzi de peste 1 milion de lei aplicate în 3 luni de inspectorii RAR

Au fost sancționate ateliere de reparații care funcționau pe principiul ”Ieftin și rapid!” – sloganul perfect ca să fii atras și păcălit într-un service auto neautorizat, după cum avertizează Registrul Auto Român în ultimul comunicat de presă (primt la ..)
Aproape 1000 de ateliere de reparații din toată țara au fost controlate de inspectorii RAR în ultimele 3 luni, în cadrul unor acțiuni complexe demarate pentru descurajarea celor care prestează activități de reparații auto în condiții care nu pot garanta siguranța lucrărilor de reparație, adică în afara legii.

Sancțiunile au depășit un milion de lei.

Inspectorii RAR au găsit neconformități legate de:

– efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică;
– efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații (una dintre condițiile legale privind admiterea și menținerea în circulație a autovehiculului, ulterior intervenției asupra unui autovehicul);
– păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
– prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

RAR atrage atenția că reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.
Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul “ieftin și rapid”, într-o unitate improvizată, rețineti că nu aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute, dar vă scad și șansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor.

Mihai Dogărescu – Sef Departament Supraveghere Piață – RAR:

”Evitați să mergeți pe recomandarea unui prieten când vreți să vă reparați mașina. Verificați cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. In caz contrar riscați să primiți o pseudoreparație care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervențiile în sisteme de siguranță aleautovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componenteomologate”

Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate și legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule și de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfășoară activități de reparații în mod neautorizat.

De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate.

Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului AutoRomân : https://www.rarom.ro/?page_id=889.

(sursă info și foto : comunicat de presă RAR)

Alte Articole

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT
Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT