Avertisment al ministrului Agriculturii : „Fermierii vinovaţi de arderea miriştilor nu vor mai beneficia de subvenţii”

28 martie 2022 | Economie
Avertisment al ministrului Agriculturii : „Fermierii vinovaţi de arderea miriştilor nu vor mai beneficia de subvenţii”

Avertisment al ministrului Agriculturii : „Fermierii vinovaţi de arderea miriştilor nu vor mai beneficia de subvenţii”

Dacă se dovedeşte că un fermier şi-a incendiat miriştile în mod intenţionat, acesta îşi va pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv şi va fi sancţionat, potrivit celor declarate recent de Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,  titrează Bursa.

„Se încalcă legea. (…) Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cei care au astfel de practici, practic atacă biodiversitatea şi încalcă normele privind ecocondiţionalitatea. Cei care se dovedesc că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv. Lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislaţiei în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declaraţie că a găsit miriştea incendiată sau suprafaţa de teren declarată al APIA e incendiată, şi să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliţie pentru a fi identificat făptuitorul”,
a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a precizat că proprietarii suprafeţelor de teren pe care le lucrează şi pentru care obţin fonduri europene sunt obligaţi să păzească imobilele respective, mergând pe ideea că nu vine altcineva să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane.

Incendierea suprafeţei secătuieşte solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi.

Si Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) i-a informat pe fermieri, în cursul săptămânii trecute, cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate, care este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi sănătatea plantelor.

La nivel local, sase fermieri tulceni care şi-au incendiat terenurile pentru a le curăţa de resturile de vegetaţie, au pierdut anul trecut subvenţiile agricole, dupa ce au fost identificaţi de către specialiştii APIA, potrivit presei locale.

Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei.

Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme.

sursa info : bursa.ro, ziaruldelta.ro | sursa foto : facebook APIA

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT