Stiri din tulcea
Avem două câștigătoare la Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” 2023
Avem două câștigătoare la Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” 2023
În acest an, 2 premii acordate în cadrul Concursului Național de Proză “Valentin Șerbu” au rămas în județ : în cadrul Secțiunii Proză, Premiul I, în valoare de 1500 lei, a fost oferit Mihaelaei Ariton, din Tulcea, pentru crearea atmosferei de inter-culturalitate balcanică din povestirea “Halil Bey”, iar la Secțiunea „Miniaturi Narative”, Premiul II, în valoare de 500 de lei, a fost oferit Violetei Croitoru, din Sulina, pentru lucrările „Rădăcini” și „Fotografia”, conform comunicatului de presă transmis redacției de Centrul Cultural “Jean Bart” Tulcea, în calitate de organizator.
Născut anul trecut, la inițiativa Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea, Concursul Național de Proză “Valentin Șerbu” a ajuns la cea de-a doua ediție și s-a desfășurat în perioada 8 mai – 2 august 2023.
Premiul cel mare, “Valentin Șerbu”, în valoare de 2000 de lei, a fost decernat Ruxandrei-Magdalena Manea, din Brașov, pentru lucrarea „La nuc”, o compoziție ce a dovedit complexitate narativă și maturitate tehnică și stilistică.
Ruxandra-Magdalena Manea este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea Transilvania din Brașov (1997), și a Masterului Didactica limbii franceze și limbilor străine, Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris (2018); în prezent activează ca profesoară de limba franceză la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Brașov, iar semnătura ei o regăsim și sub grupaje de poeme sau texte de proză scurtă, publicate în reviste precum „Oglinda Literară”, „Vatra”, Proza 21”, „Vatra veche”, „ Revista de povestiri”.
Concursul Național de Proză “Valentin Șerbu” își propune să promoveze și să sprijine creația literară contemporană, fiind dedicat memoriei scriitorului Valentin Șerbu (20 iulie 1934 – 29 ianuarie 1994), unul din cei mai importanți prozatori din județul Tulcea, condamnat de fostul regim dictatorial pentru viziunile și ideile sale anti-comuniste, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Pentru aceasta, concursul se adresează autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani și care nu au debutat editorial în proză cu volum propriu.
Concursul este structurat pe două secțiuni – Secțiunea Proză, care permite înscrierea participanților cu creații mai consistente ca volum, incluzând aici povestiri, nuvele, fragmente de roman, precum și Secțiunea “Miniaturi narative”, care se adresează autorilor de texte mai scurte și, în acest an, au fost înscriși 84 de participanți din majoritatea județelor țării, precum și de peste hotare: R. Moldova, Spania, Canada, Austria, Germania.
Juriul celei de-a doua ediții a Concursului Național de Proză “Valentin Șerbu” a fost format din membri ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea, fiind prezidat de prozatorul Ovidiu Dunăreanu, redactorul șef al revistei literare “Ex Ponto”, Constanța, alături de care s-au aflat doamna dr. Anastasia Dumitru, eseist, critic literar, redactor șef al revistei “Inter Artes”, precum și scriitoarea Diana Dobrița-Bîlea, cunoscută și pentru activitatea sa de critică literară, iar în calitate de secretar al juriului, Bogdan Pascal, secretar literar în cadrul Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea.
Celelalte premii acordate de juriul acestei ediții au ajuns la :
– Maria-Cristina Montanari, din Cugir, Alba – Premiul II la Secțiunea Proză, în valoare de 1200 lei, pentru lucrarea „În căutarea eului pierdut”,
– Maria Andreea Crintea, din Constanța – Premiul III la Secțiunea Proză, în valoare de 1000 de lei, pentru povestirea fantastică „Moartea sentimentală. Un prolog?”,
– Andrei Danciu, din București – Premiul Special al Juriului la Secțiunea Proză, în valoare de 800 de lei, pentru lucrarea „Toamnă timpurie”,
– Mariana Al-Saleh, din Motru, Gorj – Premiul „Miniaturi narative”, în valoare de 700 lei, pentru lucrarea „În vâltoarea timpului” ( absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, cu studii de master în Relații Internaționale efectuate în cadrul Universității „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu),
– Adela-Adriana Scorțaru, din Fărcășești, Gorj – Premiul I al Secțiunii „Miniaturi Narative” , în valoare de 600 de lei, pentru lucrarea „Există viață și după germani” ( studentă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca).
– Smaranda Afloarei, din București – Premiul III, în valoare de 400 de lei, la Secțiunea „Miniaturi Narative”, pentru povestirea „Neconcordanțe”, apropiată stilistic și tematic de scriitura lui Valentin Șerbu,
– Mihai Dinu, din București – Mențiune, în valoare de 300 de lei, tot la Secțiunea „Miniaturi Narative”, pentru lucrările „Călătorul” și „Banca”.
La ediția a doua a concursului opțiunile participanților au favorizat secțiunea Proză, cu 46 înscriși, față de secțiunea Miniaturi narative, cu 38 înscriși, la concurs participând atât elevi de liceu, cât și absolvenți ai studiilor universitare.
(surse info, foto : comunicate de presă Centrul Cultural “Jean Bart” Tulcea, fb TeatrulJeanBartTulcea)