Stiri din tulcea

Autorul incendiului de stuf de la Sulina rămâne necunoscut! În doar o zi, au ars aproape 6000 de hectare de vegetaţie uscată!

24 ianuarie 2022
Autorul incendiului de stuf de la Sulina rămâne necunoscut! În doar o zi, au ars aproape 6000 de hectare de vegetaţie uscată!

Autorul incendiului de stuf de la Sulina rămâne necunoscut! În doar o zi, au ars aproape 6000 de hectare de vegetaţie uscată!

Primul incendiu de stuf din Delta Dunării, din acest an, a fost înregistrat marţi, 4 ianuarie 2022, pe braţul Sulina al Dunării, pe canalul Magearu, când, în doar o zi, au ars 600 de hectare de vegetaţie uscată.

Anul trecut, nu au fost decât 11 incendii, iar suprafaţa afectată a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a început cumva în forţă din punctul acesta de vedere şi total neaşteptat!

a declarat guvernatoarea ARBDD, Atena Groza, pentru Agerpres.

Însă, duminică pe 16 ianuarie 2022 au ars 5.050 de hectare de stuf în apropiere de Sulina, după ce incendii de vegetaţie au fost semnalate în zonă încă de sâmbătă, incendii în care au fost mistuite 260 de hectare!

incendiu sulina 1 atena groza prefectura 1

Dar la dispeceratul ARBDD de la Tulcea nu a răspuns nimeni la telefon, atunci când comisariatul din Sulina a încercat să alerteze instituţia:

Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina!

Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major!

a precizat guvernatoarea Atena Groza, pentru Agerpres.

incendiu sulina 2

Potrivit ei, în toate incendiile înregistrate în Sulina, atât anul trecut, cât şi în cele din weekendul 15-16 ianuarie 2022, când au ars aproape 6000 de hectare de stuf, autorul rămâne necunoscut!

❗În scopul prevenirii incendierii vegetației, informăm proprietarii și deţinătorii de terenuri că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este strict interzisă.
❗Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată, nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice.
Sursă info: agerpres.ro, Facebook ARBDD, Sursă foto: ISU Delta Tulcea, Asociaţia Delta Dunării