Autoritățile ne transmit recomandări pentru sărbătorile de iarnă

23 decembrie 2022 | Actualitate
Autoritățile ne transmit recomandări pentru sărbătorile de iarnă

Autoritățile ne transmit recomandări pentru sărbătorile de iarnă

Instituția Prefectului – Județul Tulcea ne-a transmis declarațiile comune privind măsurile de ordine publică dispuse în contextul sărbătorilor de iarnă.

În plus, reprezentanții IPJ Tulcea, ISU Tulcea, IJJ Tulcea și CPECA Tulcea :
– Agent de Poliție Ioana Maria Nanu (IPJ Tulcea),
– Sublocotenent Profir Cristina (ISU Tulcea),
– Plt. Anca Șerban ( Jandarmeria Tulcea)
– Subinspector de Poliţie – Milea Valentina – psiholog CPECA Tulcea,
prezintă tulcenilor și recomandări și sfaturi utile în această perioadă, pentru ca sărbătorile să nu ne fie tulburate de evenimente neplăcute.

Pentru siguranţa noastră,  Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea ne recomandă:

– Păstraţi banii şi valorile pe care le deţineţi în locuri sigure. Luaţi cu dumneavoastră numai sumele strict necesare unor plăţi curente.
– Bagajele trebuie supravegheate în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.
– Evitaţi taxiurile fără însemnele firmei sau care nu au aparat pentru indicarea sumei datorate pentru călătorie .
– Dacă doriţi să efectuaţi un schimb valutar, garanţia corectitudinii şi a lipsei de riscuri, este asigurată numai de casele de schimb autorizate. Nu apelaţi la diverse persoane de pe stradă.
– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute. Printre amabili şi binevoitori puteţi întâlni şi escroci.
– Refuzaţi să participaţi la jocurile de noroc de pe stradă. Veţi fi întotdeauna păcăliţi şi vă veţi pierde banii.

DACĂ SUNTEŢI VICTIMA UNEI INFRACŢIUNI apelaţi numai la poliţie! Reţineţi cât mai multe date despre locurile şi persoanele pe care le-aţi cunoscut şi veţi face astfel mai uşoara descoperirea infractorilor şi recuperarea bunurilor dumneavoastră.

Având în vedere importanța acestor sărbători, pompierii tulceni vor monitoriza permanent dinamica misiunilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea răspunsului operativ, transmite ISU Delta Tulcea.
În acest sens, peste 70 de pompieri, cu peste 20 de mijloace tehnice auto și navale, sunt gata să intervină zilnic pentru gestionarea unor posibile situații de urgență.

Ținând cont de faptul că în această perioadă, riscul de producere a incendiilor este crescut, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire a efectuat controale tematice și inopinate la mai multe obiective pentru a verifica respectarea regulilor de prevenire a incendiilor. Astfel, în prima jumătate a lunii decembrie, la nivelul județului Tulcea, s-au efectuat 39 de controale pe timpul cărora au fost constatate 70 de deficiențe.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 7 amenzi în cuantum de 19.000, precum și 51 de avertismente.

Pe timpul sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, majoritatea incendiilor produse au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile și aparatele electrice defecte și sursele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Măsuri minime ce trebuie respectate pentru evitarea producerii unei situații de urgență:
– Se va acorda o atenție deosebită la folosirea sobelor sau echipamentelor utilizate la încălzirea locuinței; este recomandat ca focul din sobă să fie stins întotdeauna înainte de culcare sau la părăsirea locuinței; dacă un calorifer, reșou sau aerotermă prezintă defecțiuni,cel mai indicat este să se evite folosirea lui;
– este interzisă aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile cât și fumatul în preajma acestora;
– la iluminatul pomului de Crăciun, se va ține cont ca instalația electrică să nu prezinte defecțiuni; aceasta nu trebuie lăsată nesupravegheată și este necesar ca conductoarele și legăturile să fie bine izolate.
elementele decorative din hârtie, carton sau plastic, vor fi ținute departe de lumânări, reșouri sau artificii;
– este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu;

Se atrage atenția asupra utilizării mijloacelor pirotehnice, care în această perioadă capătă o amploare deosebită. Folosirea necorespunzătoare a acestora este extrem de periculoasă și poate cauza atât incendii, cât și urgențe medicale.

În perioada sărbătorilor de iarnă, Jandarmeria Tulcea va suplimenta efectivele prezente în stradă pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la nivelul județului Tulcea, soluționarea operativă a sesizărilor cetățenilor și gestionarea eficientă a unor posibile situații conflictuale ce pot apărea în zona noastră de responsabilitate.

Jandarmii se vor afla în stradă, în dispozitive de ordine și siguranță publică, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru prevenirea faptelor de natură antisocială care ar putea afecta siguranța cetățenilor și vor acorda o atenție deosebită respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Jandarmeria Tulcea ne reamintește că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a acestor materiale este interzisă.

Printre misiunile jandarmilor tulceni se numără cele de asigurare a măsurilor de ordine și siguranță publică la manifestările cultural-artistice desfășurate în spațiul public, un loc în care se vor afla jandarmii fiind și zona Târgului de Crăciun din municipiul Tulcea .

Pentru a petrece în siguranță, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea ne recomandă să manifestăm prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să evităm tentațiile nesănătoase și să cerem ajutor atunci când suntem în pericol sau când persoanele apropiate sunt în pericol.

Dacă participați la petreceri:
– nu consumați băuturi din sticle desfăcute și supravegheați prepararea băuturilor solicitate
– fiți atenți la prieteniile ocazionale și nu dați curs conflictelor spontane.

Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic:
nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.  
Acestea acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia, gândirea, imaginaţia, voinţa; generează tulburări în întreaga viaţă afectivă, emoţională, dar şi în comportamentul celor ce le consumă.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea ne informează că și cele mai ușoare droguri rămân în lichidele biologice – salivă sau sânge – timp de 14 zile.

Recomandările pentru părinţi, pe perioada vacanței școlare:
– să petreacă mai mult timp cu copiii lor,
– să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie,
– să acorde o atenţie sporită prietenilor copilului lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual,
– să găsească activităţi comune și să comunice eficient pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.

(surse info și foto : comunicate de presă Prefectura Tulcea, IPJ Tulcea, ISU Tulcea, IJJ Tulcea și CPECA Tulcea)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT