Stiri din tulcea

Au început lucrările efective la sistemul de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului Tulcea

22 martie 2022
Au început lucrările efective la sistemul de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului Tulcea

Au început lucrările efective la sistemul de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului Tulcea

Au început lucrările pentru investiția ,,𝐈̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚”, un proiect extrem de important pentru tulceni și de așteptat, anunță primarul Ștefan Ilie.

Ploile torențiale ne inundă în mai puțin de o oră.
Doar prin realizarea unui sistem de preluarea a apelor pluviale putem construi orașul.
Lucrările se execută în următoarele zone:
– zona Parcului Carol (Faleza Dunării, intersecția străzii Isaccei cu strada Grigore Antipa);
– sensul giratoriu Gară (intersecția străzii Isaccei cu strada Lacul Ciuperca si cu strada Podgoriilor);
– zona Piața Civică (intersecția străzii Babadag cu strada Unirii)
– zona străzi Unirii (intersecția străzii Unirii cu strada Isaccei);
– strada Păcii, până la faleza Dunarii;
– strada Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Anton Pan și până la strada 9 Mai;
– stația de pompare SP4 – strada Gării;
Principalele construcții:
– 78 de canale de preluare ale apelor meteorice (sens giratoriu Gară, strada Babadag, strada Victoriei ,strada Unirii, Parcul Carol, strada Păcii, strada N.Bălcescu)
– 77 de cămine de vizitare (sens giratoriu Gară, strada Babadag, strada Victoriei, strada Unirii, Parcul Carol, strada Păcii, strada N.Bălcescu, SP4 str.Garii)
– conducte de canalizare în lungime totală de 3.227 m
– cămășuirea conductelor existente;
– înlocuirea electropompelor (SP4 – strada Gării)
Valoarea execuției lucrărilor: 19.343.252,82 LEI, exclusiv TVA
Termen: 24 de luni
Executant: SC AUTOPRIMA SERV SRL;
Dirigenție de șantier: SC FRANGOMY SOLUTION SRL;
Proiectant: SC SIRIUS PROIECTARE STUDII SRL.

Despre Frangomy Solutions, firma care a câștigat dirigenția de șantier: Potrivit Confidas.ro, societatea Frangomy Solutions a fost înființată în anul 2018 și are sediul social în județul Ilfov. Administratorul este Frangulea Nicu, iar asociați Corbuleanu Dragoș și Ghigea Costin Alexandru. Domeniul de activitate principal al firmei îl reprezintă activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice. Pentru anul fiscal 2020, spre exemplu, societatea a raportat cifra de afaceri de 1.174.859  lei, profit net de 877.919 lei și un număr de doar un angajat. Compania Frangomy Solutions S.R.L. a încheiat 166 contracte de achiziții publice in valoare totală de 5.659.391,62 lei. Printre autoritățile contractante se numără Administrația Bazinală de Apă Buzău, Agenția Națională pentru Locuințe, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a precipitațiilor, Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” Slatina.

Harta rețelei de canalizări unde se va interveni:
retea canalizari Tulcea

Cred că aceste lucrări executate bine vor avea un procent de înlăturare a efectelor apelor între 75 şi 80% faţă de situaţia existentă. Nu vorbim de un procent de 100%, din cauză că acest proiect nu afectează toate străzile colectoare de apă, mai sunt artere ca de exemplu Corneliu Gavrilov, pe care le-am pus în alte proiecte de investiţii. În plus, nimeni nu mai poate controla debitul apelor care creşte de la an la an în funcţie de anumite cauze care nu depind de noi, ca de exemplu schimbările climatice.

Lucrările vor avea loc pe parcursul a doi ani de zile. Vor afecta principalele străzi ale municipiului. Vor produce un disconfort pentru cetățeni și o dirijare permanentă a circulației, dar ne asumăm acest lucru, pentru că fără acest proiect noi nu putem clădi mai departe orașul

declara primarul Ștefan Ilie pentru presa locală.

Reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului Tulcea este un proiect anunţat de foarte multă vreme de autoritatea locală care a alocat în anul 2017, din bugetul propriu, circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale.

Investiţia este necesară în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

Proiectul început în anul 2017 de Primăria municipiului Tulcea a fost blocat de-a lungul timpului, din cauza unor diferende între autoritate şi societăţile care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrării.

(Sursă info: Facebook Ștefan Ilie, ziuaconstanta.ro, focuspress.ro, agerpres.ro, foto arhivă)