Stiri din tulcea

Au început consultările privind proiectul Ordinului de prohibiție pe anul 2024

1 noiembrie 2023
Au început consultările privind proiectul Ordinului de prohibiție pe anul 2024

Au început consultările privind proiectul Ordinului de prohibiție pe anul 2024

O prima întâlnire cu privire la proiectul Ordinului de prohibiție pe anul 2024 a avut loc la începutul acestei săptămâni (30 octombrie), la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), printre soluțiile propuse fiind cele privind exceptarea interzicerii folosirii năvoadelor în Complexul lagunar Razim-Sinoe, respectiv exceptarea restricționării pescuitului cu setca/ohane pe Dunăre și brațele sale, în contextul nemulțumirilor exprimate de pescari. în urmă cu circa 2 sapt, legat de aceste restricții impuse atunci când nivelul Dunării la Tulcea scade sub cota de 100, respectiv 50 de centimetri.

La întâlnire au participat reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și ai institutelor de cercetare din Tulcea și Galați , de pe de o parte și reprezentanții Asociațiilor de Pescari din localitățile Sf. Gheorghe, Murighiol, Mahmudia, Mila 23 și Jurilovca precum și cei ai Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării și Federației Organizațiilor de Pescari din Delta Dunării , pe de alta.

ARBDD 1a intalnire d Ordin Prohibitie pe 2024 sf oct 23 2

Tema tratată a fost stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024.

Aceste întâlniri și consultări inițiate de ARBDD și Asociațiile de Pescari au rolul de a avea o cât mai mare eficiență astfel încât propunerile să fie cât mai aproape de realitatea din teren în scopul asigurării protecției resursei piscicole și un management cât mai bun al activităților de pescuit comercial și recreativ/sportiv.

Propunerile din cadrul consultării vor fi înaintate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, unde vor mai avea loc alte consultări și după parcurgerea etapei finale a consultărilor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se va publica proiectul comun de ordin privind prohibiția pe anul 2024.

(sursă info și foto : fb ARBDD)