Stiri din tulcea

Atenţionări de călătorie pentru Italia și Grecia

21 iulie 2023
Atenţionări de călătorie pentru Italia și Grecia

Atenţionări de călătorie pentru Italia și Grecia

Două dintre țările europene cele mai vizitate în sezonul estival, dar și cele în care ajung cei mai multi români, sunt vizate de ultimele „atenţionări de călătorie” emise de Ministerul Afacerilor Externe.

Azi, 21 iulie, s-au anunțat perturbări ale zborurilor de pe aeroportul Torino–Caselle
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că, potrivit datelor transmise de responsabilii aeroportului internațional din Torino, în data de 23 iulie 2023, în intervalul orar 05:45 – 08:45, spațiul aerian va fi închis, pe fondul desfășurării unor operațiuni de dezamorsare a unui dispozitiv de război din fracțiunea Pratoregio-Chivasso (Provincia Torino).

Vor fi întârzieri sau anulări ale curselor aeriene pentru care aterizarea sau decolarea sunt prevăzute în intervalul orar menționat.
Se recomandă călătorilor să contacteze companiile aeriene sau agențiile de turism, pentru a afla noutăți referitoare la zborurile programate în acest interval.

În ceea ce privește Grecia, se menține codul roșu de caniculă și pericolul de incendii
Ministerul Afacerilor Externe  informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roșu de caniculă pentru intervalul 20 – 27 iulie 2023, cu temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate.

Valul de căldură extremă care va afecta întreg teritoriul elen, însoțit de vântul puternic, va menține gradul de risc în ceea ce privește producerea incendiilor de vegetație, context în care Ministerul pentru Crize Climatice și Protecția Cetățeanului elen a emis un nou avertisment privind nivelul ridicat al pericolului apariției focarelor de incendiu (gradul 4 din 5).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în R. Elenă, care observă producerea unui incendiu, pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

IGSU incendii Grecia pompieri ro iul 23

În contextul în care se preconiza că această vară va fi fierbinte, spre finalul lunii iunie, primii 40 de pompieri români, parte a modulului național specializat de stins incendii de pădure, au plecat în Grecia  iar în urmă cu 2 zile, România a trimis un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor.

(surse info, foto : mae.ro, fb igsu.situatiideurgenta)