Atentie ! Poliția Română vă cere să NU apăsați „TASTA 1”

18 octombrie 2023 | Actualitate
Atentie ! Poliția Română vă cere să NU apăsați „TASTA 1”

Atentie ! Poliția Română vă cere să NU apăsați „TASTA 1”

 

Nu deținem roboți telefonici care să apeleze pentru noi sau să vă ceară să apăsați „TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un polițist!,
informează Poliția Română , avertizându-ne în legătură cu „fraudele prin apeluri telefonice, în cadrul cărora victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală”.

Recomandarea politiștilor este ca în cazul în care primim un apel care începe cu fraza „Hello, we are from the Romanian Police”, să închidem convorbirea și să facem o sesizare la Poliție dacă am fost păcăliți.

Această metodă de înșelăciune prin care autorii apelează și poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate, pretinzând că sunt reprezentanți ai unor entități private se numește ”vishing (voice phishing)” și scopul ei este de a obține date personale sau informații financiare de la persoanele vătămate prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare.

DNSC d VISHING

Primul lucru pe care trebuie să-l facem când primim un telefon de la un număr necunoscut este să identificâm corect dacă e un apel fals, să nu acceptăm să facem ce ni se spune prin telefon, să urmăm alți pași indicați sau să nu tastăm un alt număr.

Atentie !
• Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
• Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
• Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.

Poliția Română ne recomandă prudență în divulgarea următoarelor tipuri de informații:
1. Informații de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.
2. Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.

(surse info, foto : politiaromana.ro, fb politiaromana, fb DNSC.RO)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT