Stiri din tulcea

Astăzi este „Ziua Culturii”

15 ianuarie 2021
Astăzi este „Ziua Culturii”

Astăzi este „Ziua Culturii”

În luna decembrie a anului 2010, ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, deoarece în data de 15 ianuarie se sărbătorește nașterea poetului Mihai Eminescu (1850 – 1889).

Se împlinesc 171 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”, despre care majoritatea dintre noi știm ca este cel mai mare poet al nostru și că a scris faimoasa poezie de dragoste „Luceafărul”, dar poate, mai puțini știu că datorită acestei poezii Mihai Eminescu se află, din februarie 2009, în Cartea Recordurilor.
Poezia, ce vorbește despre dragostea imposibilă dintre Luceafăr și o frumoasă prințesă, avand 98 de versuri, este „Cel mai lung poem de dragoste” din lume.
Pe site-ul Academiei Recordurilor Mondiale, poezia este descrisă simplu, pentru generația de azi, ca o combinație între ” Pe aripile vântului”, „Star Trek” si „Love story”, ceea ce înseamnă că este o poezie romantică, dar în același timp și o poezie modernă a celui de-al 3-lea mileniu.
World Records Academy, este cea mai mare organizaţie care înregistrează recorduri din toate domeniile, la nivel mondial și are sediul în Miami, SUA.

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea a organizat concursul literar de poezie și eseuri cu tema „Eminescu, o stea nemuritoare”, adresat elevilor școlilor din municipiul și județul Tulcea.