Stiri din tulcea

Asociațiile de proprietari, chemate la Primărie să beneficieze de finanțarea lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe!

21 martie 2022
Asociațiile de proprietari, chemate la Primărie să beneficieze de finanțarea lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe!

Asociațiile de proprietari, chemate la Primărie să beneficieze de finanțarea lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe!

În curând vor fi lansate programele naționale și europene pentru finanțarea lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe!

Primăria Municipiului Tulcea intenționează să includă în aceste programe cât mai multe blocuri de locuințe, în condiții cât mai avantajoase pentru proprietari. Depunerea proiectelor presupune parcurgerea mai multor etape premergătoare, primul pas fiind obținerea acordului în cadrul Asociațiilor de Proprietari.

La Sediul Primăriei a avut loc o nouă întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari. Obiectivul întâlnirii a fost informarea asociațiilor cu privire la programele de reabilitare și eficientizare energetică a blocurilor de locuințe.
Eficientizarea energetică și reabilitarea blocurilor
𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐩𝐞𝐥 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐚̆ 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐬𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐚 𝐜𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐠𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢.
𝐀𝐝𝐮𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̧𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐭𝐫𝐞𝐢𝐦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚̆. 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝 𝐧𝐮 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢.

Odată publicate programele de finanțare, va fi cunoscută și valoarea contribuției proprii, ce va trebui acoperită de către Primărie sau/și Asociație. Ulterior, fiecare asociație va decide dacă se va înscrie pentru efectuarea lucrărilor.

În funcție de fiecare program în parte, vor fi incluse diverse tipuri de lucrări:

  • Reparații ale subsolului, ale instalațiilor, conductelor, gurilor de scurgere, fațadelor, scărilor, tavanelor, rosturilor, acoperișului etc;
  • Înlocuiri ale liftului, tablelor, glafuriilor interioare și exterioare etc;
  • Remontarea aparatelor de aer condiționat, a antenelor, a interfonului etc;
  • Izolarea termică a pereților, înlocuirea sau reparația tâmplariilor existente, a spațiilor comune, refacerea teraselor etc

Reducerea costurilor la facturile de energie va fi un avantaj concret și imediat pentru fiecare beneficiar.

Totodată, lucrările vor duce la îmbunătățirea esteticii urbanistice generale, sporirea confortului și, nu în ultimul rând, la creșterea valorii locuințelor respective pe piața imobiliară.

Eficientizarea energetică este un subiect tot mai actual, reducerea consumului de gaze naturale fiind un obiectiv foarte important pe agenda europeană.

La această dată, în procesul de reabilitare și eficientizare energetică în municipiul Tulcea sunt implicate:

  • 26 de asociaţii (din 150)
  • 64 imobile (din 531)
  • 133 scări (din 1078)
  • 2465 apartamente (din 24138)

Situația fiecăruia poate fi găsită aici: https://www.primariatulcea.ro/noutati/eficientizarea-energetica-si-reabilitarea-blocurilor/?fbclid=IwAR2es535fStI9fPXXYz9vZy4_mU0kG_uzzx_bnlRabFMP6tvXyt-2Ab20L0

Odată publicate programele de finanțare, va fi cunoscută și valoarea contribuției proprii, ce va trebui acoperită de către Primărie și/sau Asociație. Ulterior, fiecare asociație va decide dacă se va înscrie pentru efectuarea lucrărilor, mai precizează Primăria Tulcea.