ASF: Şoferii vor putea deconta daunele direct la firma de asigurări la care au poliţa RCA

21 ianuarie 2021 | Actualitate
ASF: Şoferii vor putea deconta daunele direct la firma de asigurări la care au poliţa RCA

ASF: Şoferii vor putea deconta daunele direct la firma de asigurări la care au poliţa RCA

Decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto (RCA – posibilitatea pentru victima unui accident să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător) ar putea deveni o practică obișnuită, conform unei declarații a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu. La acest moment, decontarea directă este doar opțională pentru asigurați. Dacă aceasta va deveni obligatorie, costurile cu asigurarea ar putea crește.

„Şoferii îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, citat de agerpres.ro.

În prezent, decontarea directă în cazul RCA este opțională, dar, după cum se intenționează, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. „Astfel, şoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele”, a mai adăugat preşedintele ASF.

Întrebat despre momentul din care se va aplica noua măsură, președintele ASF a spus că „[p]robabil într-un timp relativ scurt, zic eu. În continuare o să luăm legătura cu cei de la Guvern ca să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această ordonanţă de urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă”.

De altfel, aceasta nu este prima încercare de a face obligatorie decontarea directă în cazul RCA. Mai exact, în 2019, președintele de atunci al ASF, Leonardo Badea, anunța intenția autorității de a transforma mecanismul decontării directe, pentru asigurat, din opțional în obligatoriu, expunând și principalele motive pentru care se dorea aplicarea acestei măsuri:

  • de a creşte încrederea consumatorilor pe această piaţă”;
  • de reducere a fenomenelor „de hazard moral şi selecţie adversă, clientul fiind mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei aşa cum se întâmplă în prezent” („hazardul moral” și „selecția adversă” se referă la faptul că o persoană va fi mult mai neglijentă atunci când există un risc – în cazul prezent, riscul produs de traficul auto – dacă este asigurată împotriva acelui risc, nefiind cea care trebuie să suporte (toate) consecințele producerii riscului – n.r.) și
  • de creare a unui cadru sporit de siguranță, în trafic.

În același timp, efectele schimbării menționate mai sus ar putea fi și creșterea costurilor, pentru asigurat. Practic, „dacă acesta este implicat într-un accident din vina sa, societatea de asigurări […] îi va solicita o primă mai mare la reînnoirea poliţei”.

Atenție! Mecanismul decontării directe este, în continuare, opțional pentru asigurat. Pentru a deveni obligatoriu, trebuie să existe un proiect de act normativ care să vizeze schimbarea prezentată în cadrul acestui articol, care să fie adoptat și, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial. La acest moment, nu există nici măcar un asemenea proiect, ci doar o simplă declarație a președintelui ASF.

Alte Articole

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT
6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

20 iunie 2024

În urma semnării, azi, 20 iunie 2024, a protocoalelor cu opt primării tulcene, șapte comune și municipiul Tulcea vor avea la dispoziție o alocație totală de la bugetul de stat…

CISTESTE MAI MULT