Stiri din tulcea

ASF cere plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni! A trimis propunere de Hotărâre de Guvern la Ministerul Finanțelor!

18 februarie 2022
ASF cere plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni! A trimis propunere de Hotărâre de Guvern la Ministerul Finanțelor!

ASF cere plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni! A trimis propunere de Hotărâre de Guvern la Ministerul Finanțelor!

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern prin care preţul la poliţele RCA să fie limitat la nivelul tarifelor de referinţă pentru o perioadă de 6 luni, a anunţat vineri instituţia, relatează Agerpres.

În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă.

Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului.

Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative

a declarat, vineri, preşedintele ASF, Nicu Marcu.

image 2021 01 29 24571412 0 nicu marcu presedinte asf

Tot astăzi, Trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri au anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA). Este vorba de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), A.P.T.E.2002 și A.P.U.L.U.M.

În comunicat, COTAR aminteşte că, în ultimii ani, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a descoperit de mai multe ori la firmele de asigurări încălcări ale prevederilor legii, creşteri de tarife practicate şi după plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de afaceri.

ASF va publica luni tarifele de referinţă pentru poliţele RCA şi împreună cu Consiliul Concurenţei propune plafonarea acestora. Conform inforrmaţiilor Observator, măsura ar putea intra în vigoare chiar de luna aceasta şi nu contravine cu normele europene, cât timp facem asta pe o perioadă limitată.În ultima perioadă, preţurile poliţelor RCA s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri. Companiile de asigurare au scumpit poliţele şi pentru că trebuie să plătească mai mulţi bani către stat, odată cu falimentarea City Insurance. Până acum exista o cotă de 1% din volumul primelor brute. Din februarie, această cotă este mai mare şi ajunge la 2,5%.

(Sursă info: agerpres.ro, observatornews.ro, Ilustrație: agerpres.ro, playtech.ro)