Stiri din tulcea

Așa va fi noul buletin cu CIP

3 august 2021
Așa va fi noul buletin cu CIP

Așa va fi noul buletin cu CIP

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, este în teste la Cluj pentru următoarele șase luni iar ulterior, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, relatează Digi24.

Buletinul electronic va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate. Cardul va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă.

Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor București a făcut următoarele declarații la Digi24 despre noul buletin cu CIP:

„Vom începe cu emiterea acestei prime serii de cărți electronice de identitate destinate persoanelor peste 18 ani. Probabil peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și peste alte două luni grupei de vârstă 0-14 ani.”

„Este emis potrivit standardelor UE și corespunde tuturor necesităților. Este dotat cu elemente de e-guvernare, astfel încât cetățeanul să poată beneficia de serviciile electronice de la distanță.”

„Avem în vedere și dezvoltarea de noi proiecte, precum identitatea electronică sau identitatea pe telefonul mobil, dar probabil într-un interval de 2-3 ani vom putea să discutăm de niște elemente concrete.”

„În opinia mea, probabil peste 12 luni (va fi emis la București), datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări… Apreciez că de azi într-un an vom începe să extindem. La nivel de proiecție avem mai întâi municipiile reședință de județ, după care toate serviciile publice comunitare, aproape 610 în toată țara, începând cu jumătatea anului viitor până în luna decembrie toate acestea vor putea să emită cartea de identitate în noul format”.”

Acesta a mai precizat că pentru noile buletine există o perioadă de tranziție de 10 ani, până pe 3 august 2031. Este un termen impus de regulamentul Uniunii Europene. Adică peste 10 ani vom fi obligați să trecem la noul format electronic al cărții de identitate.