Stiri din tulcea

ARBDD a salvat mai multe broaște, la solicitarea unui turist ceh!

13 august 2021
ARBDD a salvat mai multe broaște, la solicitarea unui turist ceh!

ARBDD a salvat mai multe broaște, la solicitarea unui turist ceh!

ARBDD povestește pe pagina sa de socializare cum a intervenit în zona Vadu, pentru a salva mai multe broaște blocate într-un bazin dezafectat.

Totul după ce un turist ceh le-a semnalat situația

„Un vizitator ceh ne-a solicitat soluționarea unei probleme ce pune în pericol populația de amfibieni din RBDD. Ni s-a semnalat că în zona Vadu, în incinta dispozitivului industrial al fostei Întreprinderi de Metale Rare, există un bazin parțial umplut de apele pluviale în care și-au găsit refugiu mai multe exemplare de amfibieni. Doar că, diferența dintre nivelul apei și partea superioară a bazinului precum și pereții verticali din ciment împiedicau ieșirea amfibienilor (broaște săpătoare, țestoase de apă, șerpi, etc.).
Urmare discuțiilor dintre agenții ecologi ai Comisariatului Regional Razim Sinoe din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, reprezentantul firmei lichidatoare și primarul comunei Corbu, și recomandărilor specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, s-au găsit soluții pentru remedierea situației.
În primă fază, apa din bazin a fost scoasă gradual cu o motopompă în paralel cu amplasarea unor planșe de scândură care să permită ieșirea în libertate a exemplarelor de amfibieni captive.
În zilele următoare, s-a golit tot restul de apă din bazin, a fost scoasă și mulțimea de deșeuri aflate pe fundul bazinului cu un excavator, iar în final, pentru a preîntâmpina repetarea situației, întregul bazin a fost umplut și acoperit cu pământ, eliminând astfel potențialul său de capcană fără ieșire.”