Stiri din tulcea
ARBDD a concesionat 12 zone stuficole din Deltă cu o sumă record!
ARBDD a concesionat 12 zone stuficole din Deltă cu o sumă record!
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a atras o redevență anuală de 379.814,65 de euro, după ce a concesionat 12 zone stuficole cu o suprafaţă totală de peste 46.700 de hectare, suma fiind una record pentru ultimii zece ani, a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Juridic din instituţie, Radu Voicu.
40% din banii de pe redevență vor ajunge la bugetul Consiliului Judeţean Tulcea, alți 40% la bugetul local al primăriei de pe raza căreia sunt zonele stuficole, iar restul se virează la bugetul de stat.
ARBDD a scos la licitație cele 12 zone stuficole încă din anul 2018, dar la prima licitaţie s-au prezentat doar trei societăţi comerciale. În anul următor, Ministerul Mediului a reluat licitaţiile, aşa încât acum are concesionate 46.735,3 hectare de pe care se vor putea obţine 71.000 de tone de stuf!
Este o sumă record pentru ultimii zece ani, dar se recoltează foarte puţin din potenţial, din cauza costurilor foarte mari. Vă dau un exemplu, dacă avem o zonă la Sfântu Gheorghe, societatea comercială va fi nevoită să angajeze oameni din zonă sau să-i aducă din alte locuri limitrofe. La stuf, e foarte complicat, pentru că se recoltează cu utilaje, dar şi la mână. Este vorba de transportat, sortat, cazarea oamenilor pe pontoane dormitor şi e foarte greu
a menţionat şeful Serviciului Juridic din cadrul ARBDD, Radu Voicu.
Tănase Dobre, un mic întreărinzător, în vârstă de 47 de ani, din comuna Jurilovca afirmă totodată că preţul stufului aproape că se va dubla anul acesta, din cauza cantităţilor tot mai mici care se recoltează în Deltă şi a cererii din ce în ce mai mari!
Comparativ cu anii trecuţi, recolta nu este foarte bună. E pe undeva la 40%. Este din ce în ce mai slab. Nici stufului nu-i convine poluarea şi au fost şi ani cu secetă, alt fapt care influenţează. Cantităţile sunt din ce în ce mai mici
a declarat Tănase Dobre. Și mai au o problemă:
Deocamdată, recoltăm, din cauză că importurile de sârmă sunt blocate. Este o sârmă foarte subţire care se produce doar prin India, China şi Ucraina, ţări care nu ne pot da la ora actuală. Aşteptăm să mai scape câte o cantitate să putem să facem treabă. Luna viitoare începem să muncim la rogojini.
a mai spus Tănase Dobre. Acesta a menţionat că rogojinile sunt cerute în mod special de agenţii economici din judeţul Constanţa şi că în ultima perioadă a crescut şi cererea pentru acoperişurile din stuf. El a estimat că anul acesta, din cauza scumpirii materialelor de contrucție, preţul unui maldăr de stuf va ajunge la cel puțin 15 lei, în condițiile în care acum doi ani era 8 lei.
(Sursă info și foto: agerpres.ro, ddbra.ro, Ilustrație: metal-creativ.ro)