Apelul prefectului județului Tulcea privind combaterea incendiilor de vegetație

22 martie 2023 | Actualitate
Apelul prefectului județului Tulcea privind combaterea incendiilor de vegetație

Apelul prefectului județului Tulcea privind combaterea incendiilor de vegetație

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ce a avut loc azi, 22 martie, prefectul Alexandru Dan Munteanu a subliniat importanța implicării tuturor instituțiilor abilitate, precum și a cetățenilor, ce va face ca „Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetație uscată şi palustră la nivelul Judeţului Tulcea” să fie eficient, conform comunicatului de presă emis de Prefectura Tulcea.

La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi al Comitetelor Locale, prin intermediul primarilor şi a serviciilor deconcentrate cu atribuţii în domeniu, sunt dispuse următoarele măsuri, aferente planului:

– realizarea acţiunilor de informare, inclusiv comune, pentru mediatizarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată şi palustră.
– desfășurarea de campanii, în echipe mixte, privind respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație uscată și palustră.
– desfășurarea campaniilor de informare asupra consecințelor negative pe care le pot genera astfel de incendii, cu grupuri țintă: fermieri, agricultori, unități de cazare sau agenți economici din arealul A.R.B.D.D.
– asigurarea și verificarea mijloacelor necesare înştiinţării şi alarmării populaţiei aflată în zonele de risc ce pot fi afectate de incendii de vegetație uscată, vegetație palustră sau fond forestier, inclusiv prin sistemul RO-ALERT, la nevoie.
– stabilirea capabilităților necesare pentru evaluarea, analizarea situației și stingerea incendiilor de vegetație uscată sau palustră.
– acțiuni de patrulare, observare și monitorizare prin intermediul structurilor M.A.I. (Posturi de poliție, Poliția de Frontieră, Poliţia Delta Dunării Tulcea etc.)
– organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor la nivelul unității administrativ-teritoriale și intensificarea acțiunilor de patrulare.
– instituirea de reguli şi măsuri specifice corelate cu nivelul şi natura riscurilor locale.
– coordonarea intervenţiei în caz de incendiu la nivelul unităţii administrativ-teritoriale de către primar și asigurarea participării la intervenţie a serviciului voluntar pentru situații de urgenţă cu mijloacele din dotare şi conducerea intervenţiei, până la stingerea incendiului ori până la sosirea structurilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Delta” al județului Tulcea.
– organizarea şi executarea controalelor privind respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti, prin serviciile voluntare pentru situații de urgenţă.
– informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu.

Preft Tl sedinta extra incendii pref ADM

„Incendiile de vegetație uscată reprezintă o problemă des întâlnită în județul nostru. Avem aprobat un plan care are ca scop combaterea acestora, însă pentru eficiența acestui plan avem nevoie de implicarea tuturor instituțiilor abilitate, dar și a cetățenilor.
Conștientizarea efectelor negative ale incendiilor este primul pas în combaterea lor.
Fac apel către toate instituțiile cu atribuții și către domnii primari, și le solicit să intensifice măsurile de prevenire a incendiilor și să sporească atenția pe acest spectru”,
a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu, care a prezidat ședința de azi, cu începere de la ora 09.00, la sala de videoconferințe a Prefecturii Tulcea.

Pe lângă planul privind combaterea incendiilor de vegetație, în cadrul ședinței s-au avut în vedere și alte 2 teme: identificarea surselor de apă la nivelul U.A.T.-urilor, în vederea reducerii efectelor secetei (analiză) și discuții premergătoare desfăşurării instruirii de pregătire anuală cu preşedintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență şi preşedinţii Comitetetelor Locale pentru Situații de Urgență din data de 29 martie 2023.

(sursă info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea)

Alte Articole

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT
Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT