Stiri din tulcea

Apelul DSP Tulcea în prag de sărbători

18 decembrie 2020
Apelul DSP Tulcea în prag de sărbători

Apelul DSP Tulcea în prag de sărbători

 În ultimele zile s-au organizat întâlniri între autoritățile locale și județene, reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii, din teritoriu și reprezentanţi ai marilor centre comerciale în care s-au prezentat și analizat propuneri cu măsuri ce pot duce la scăderea cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS COV-2, având în vedere , după cum scrie și în comunicatul de ieri al Direcției de Sănătate Publică Județeană Tulcea , „evoluţia rapidă a infecţiei respiratorii acute cu COVID-19 (noul CORONAVIRUS), rata mare a incidenței cazurilor de îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile în județul Tulcea, ocuparea la capacitate maximă a locurilor pentru pacienții Covid-19 în Spitalul Județean de Urgență Tulcea precum și apropierea perioadei sărbătorilor de iarnă”. În acest context, DSP Tulcea recomandă și îndeamnă atât cetățenii județului, cât și turiștii să respecte cu strictețe regulile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru protejarea lor și a celor din jur. ● Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, cumpărături, zone de trafic intens, zone de recreere.
● Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
● Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane și purtați masca.
● Asigurați-vă după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
● Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
▪ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
▪ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!
● Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
● Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. La primele semne de boală respiratorie adresați-vă medicului de familie.