APARTAMENT50+, un proiect și o expoziție manifest

20 aprilie 2022 | Social
APARTAMENT50+, un proiect și o expoziție manifest

APARTAMENT50+, un proiect și o expoziție manifest

Peste exact 2 săptămâni, la Tulcea, va avea loc o întâlnire publică inițiată de Primăria Municipiului privind proiectul APARTAMENT50+, o expoziţie – manifest pentru locuire în bune condiţii, în blocuri vechi de peste 50 de ani.

Inițiativa expoziției aparține grupului BETTER Tulcea, iar municipiul nostru este al doilea oraș, după București, unde sunt expuse „țevile ce spun povești și deschid ochi.”, după cum scrie pe pagina evenimentului.

 

La întâlnirea publică inițiată de Primărie, ce va avea loc în data de 4 mai 2022, începând cu ora 13:00, sunt invitați să participe atât reprezentanții Aquaserv și Energoterm, cât și asociațiile de proprietari și, nu în ultimul rând, tulcenii. Se vor trage concluzii și se vor răspunde la întrebările ce s-au generat în luna aprilie prin derularea acestui proiect.

În această perioadă, până pe 4 mai, diverse spații publice din oraș găzduiesc o expoziție inedită APARTAMENT50+ , ce este un pretext de a aduce în faţa publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent în perioada comunistă, pentru ca încep să depășească 50 de ani vechime, durata de viaţă proiectată şi au nevoie de atenţie.

Principalele exponate sunt fragmente de ţevi preluate din apartamente vechi, ţevi care spun astfel povestea unei perioade de locuire.

 

apartament 50 tevi 1

Ţevile colmatate și aranjate pe stative de bijuterii prezintă o realitate. Devin din obiecte tehnice, chiar deșeuri, posibile opere de artă contemporană și poartă un mesaj nu doar actual, dar deosebit de important mai ales pentru viitor.

Locuirea de bună calitate presupune o conviețuire armonioasă cu vecinii, dar mai ales o mai corecta înțelegere a aspectelor ce țin de calitatea și siguranța clădirii, a aspectelor de proprietate comună dar și a triadei necesare financiar-legal-tehnic.

Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundaţie de la vecini. Au rezolvat problema în sine, însă fără a vedea imaginea de ansamblu. Țevile vechi vor ceda la un moment dat, dar putem face ceva în acest sens mai ales când cumparam un astfel de apartament. Pentru noii locatari, efectuarea reparațiilor ar trebui să fie prioritate mai mult decât toate celelalte lucruri noi și frumoase aduse în casa odată cu amenajările interioare.

În altă ordine de idei, Programul Național privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe realizat în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale a fost un prim mecanism de finanțare ce a venit în întâmpinarea nevoilor și sprijinul asociațiilor de proprietari.

Prin intermediul componentei C5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență se urmărește îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor.

Ambele modalități de accesare de fonduri se adresează comunităților locale și vin în sprijinul asociațiilor de proprietari.
Prima condiție este ca acestea să conștientizeze necesitatea unei intervenții.

(sursă foto și info : fb Primaria Tulcea /fb Better Tulcea)

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT